UE cere o reglementare la nivel european a vânzărilor în lipsă (short selling)

Statele Uniunii Europene ar trebui să acţioneze împreună pentru a reglementa short selling-ul (vânzarea în lipsă) a acţiunilor şi investiţiilor pentru a reduce volatilitatea pe pieţele financiare, a anunţat miercuri, 19 mai,  Comisia Europeană, citată de AP.

La o zi după ce Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german, BaFin, a anunţat interzicerea short selling-ului (vânzarea în lipsă) de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro şi a acţiunilor marilor companii financiare, comisarul european însărcinat cu serviciile financiare, Michel Barnier, a afirmat că miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro ar trebui să-şi coordoneze eforturile la reuniunea specială de vineri ce se va desfăşura la Bruxelles.

Eurogrupul ar trebui să stabilească ‘un regim european pentru a evita reglementarea arbitrară şi fragmentată în UE şi pe plan mondial’, a explicat oficialul european.

‘Pieţele financiare sunt nesigure şi volatile acum. Aceste măsuri vor fi chiar şi mai eficiente dacă sunt coordonate la nivel european’, a afirmat Michel Barnier.

Vânzarea în lipsă (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursă să vândă acţiuni fără a le deţine la propriu, însă trebuie să le „împrumute” de la cineva, de exemplu de la o bancă sau casa de brokeraj cu care lucrează.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata