UE consideră ”indispensabilă” o creştere a salariilor în Germania

Bruxelles-ul consideră ”indispensabilă” o creștere a salariilor în Germania, pentru ca țara să-și poată ajuta vecinii europeni rămași în urmă, a afirmat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor, relatează duminică AFP.

”Ar fi foarte important ca Germania să-și dezvolte investițiile publice, să stimuleze cererea și să reducă excedentele comerciale excesive, care fac rău vecinilor săi europeni. În cadrul acestui obiectiv, o schimbare de politică salarială este indispensabilă din punct de vedere al Comisiei”, a explicat comisarul european într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

”Creșterea salariilor a rămas în urmă în raport cu evoluția productivității” în ultimii peste 10 ani în Germania, a afirmat comisarul european. ”Ar fi de preferat dacă salariile ar crește în paralel cu productivitatea”, a adăugat el.

Dezbaterea privind o creștere a salariilor a fost recent reluată în Germania. Președintele Bundesbank, Jens Weidmann, a apreciat îndeosebi că salariile au o marjă de progresie de 3% într-o țară în care în unele locuri ”ocuparea forței de muncă este aproape deplină”.

Germania a aplicat o politică a salariilor mici în decursul anilor, un factor determinant pentru competitivitatea întreprinderilor.

Într-o zonă euro încă în criză economică, ideea a obținut teren în rândul unor europeni, potrivit cărora toți ar avea de câștigat de pe urma creșterii salariilor germane, corectând diferența de competitivitate și stimulând puterea de cumpărare a gospodăriilor în cea mai mare piață din zonă.

Franța este obișnuită cu apeluri în acest sens, ultimul fiind din partea președintelui François Hollande. Retorica are și ea partizanii săi în Germania, în special la social-democrați, în legătură cu legea privind salariul minim, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata