UE înăspreşte controlul asupra fondurilor speculative

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au ajuns marţi, 18 mai, la acord de principiu asupra unei directive care vizează întărirea controlului asupra fondurilor speculative, aşa-numitele hedge funds, în pofida obiecţiilor exprimate de Marea Britanie, transmite Reuters.

‘Am ajuns la un acord de principiu asupra acestui subiect. Preşedinţia spaniolă are mandatul de a demara negocierile cu Parlamentul European’, a declarat ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado.

Decizia de marţi defineşte punctul comun de vedere al statelor membre cu privire la reglementarea activităţii fondurilor speculative, care acum trebuie să ajung la un compromis final cu Parlamentul European.

Noua directivă va reglementa activitatea aşa numitelor fonduri ‘alternative’: faimoasele fonduri speculative (hedge funds), dar şi a fondurilor de investiţii. Măsurile vor obliga toţi managerii de fonduri alternative de a se înregistra şi a respecta normele de raportare.

De asemenea, măsurile vizează limitarea riscurilor asumate şi a recompenselor.

Gestionând sume considerabile la nivel mondial şi dând dovadă de puţină transparenţă, fondurile speculative sunt acuzate că încurajează asumarea de riscuri excesive doar pentru a obţine cele mai mari profituri posibile. În prezent, pentru a putea investi, aceste fonduri trebuie să ceară în fiecare ţară o autorizaţie de la Autoritatea naţională de reglementare.

În schimbul unei mai mari transparenţe şi a respectării anumitor reguli, noile reglementări acordă fondurilor instalate în Europa un ‘paşaport’ care le va permite să acţioneze în toate statele membre UE.

În urma crizei financiare mondiale, liderii mondiali au promis că vor crea un sistem financiar mai stabil.

Intenţia Uniunii Europene de a reglementa activitatea fondurilor speculative s-a lovit însă opoziţia Marii Britanii, care vrea să protejeze City-ul londonez, unde îşi află sediul aproximativ 80 % din fondurile speculative europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata