UE pregăteşte împreună cu SUA un plan de ajutor pentru Ucraina

20

Uniunea Europeană pregăteşte împreună cu Statele Unite ale Americii un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina, a indicat reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, într-un articol publicat luni de Wall Street Journal, citat de AFP.

UE şi SUA ”dezvoltă un plan – Planul Ucrainean, cum am sugerat ca ele să-l numească, – care analizează ceea ce noi trebuie să facem începând de acum în diferite sectoare pentru a ameliora lucrurile”, a declarat dna Ashton, intervievată de cotidianul american pe marginea conferinţei anuale de la Munchen (Germania) privind securitatea.
Catherine Ashton, care este aşteptată la Kiev în cursul acestei săptămâni, n-a precizat suma ajutorului avut în vedere, ci a indicat doar că ”cifrele nu vor fi modeste”.

Ajutorul nu va consta doar în bani, a spus dna Ashton. Printre pistele reţinute pentru a ajuta Ucraina, dna Ashton a menţionat posibilitatea de a oferi ”garanţii” financiare, ajutoare pentru investiţii sau sprijin pentru moneda ucraineană pentru a asigura stabilitatea sa.

AFP aminteşte că, de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în noiembrie 2013, Ucraina se confruntă cu un val de contestare. Guvernul ucrainean a preferat apropierea cu Rusia şi a obţinut din partea Moscovei promisiunea unui ajutor de 15 miliarde de dolari pentru a-şi menţine economia fragilă pe linia de plutire. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News