UE: Reguli simplificate pentru accesul la fonduri europene

Uniunea Europeana a adoptat recent noi masuri in vederea simplificarii normelor de gestiune a fondurilor structurale si de coeziune. Modificarile ar trebui sa contribuie la facilitarea accesului la fonduri si sa accelereze fluxurile de investiţii intr-o perioada in care bugetele publice se afla sub presiune, se arata intr-un comunicat de presa al Departamentului pentru Afaceri Europene, citat de Avocatnet.ro.

Cele mai importante masuri cu caracter legislativ adoptate vizeaza simplificarea unor cerinte privind managementul financiar, prin modificarea Regulamentului 1083/2006, si extinderea eligibilitatii actiunilor finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) la interventiile privind locuintele din comunitatile marginalizate, prin modificarea Regulamentului 1080/2006.

Pentru a creste gradul de absorbtie al fondurilor structurale si a veni in sprijinul beneficiarilor, noul regulament 1083/2006 prevede printre altele introducerea unui plafon unic de 50 milioane EUR cu caracter general, destinat tuturor tipurilor de proiecte majore care solicita aprobarea Comisiei, dar si posibilitatea de a finanta proiecte majore prin intermediul mai multor programe: de exemplu construirea unui tronson important de autostrada care traverseaza diferite regiuni poate acum sa fie cofinantat de mai multe programe regionale.

O alta masura prevazuta de noul regulament prevede posibilitatea de a crea sisteme de imprumut pentru a stimula cheltuielile in domeniul eficientei energetice si al energiilor regenerabile la nivelul locuintelor si orientarea unor avansuri suplimentare in valoare de 775 milioane EUR (4% din FSE si 2% din Fondul de coeziune) catre state membre care au primit un imprumut in cadrul sistemului FMI al balantei de plati sau care au inregistrat o scadere mai mare de 10% a PIB: aplicarea acestor doua criterii priveste Romania, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria.

Modificarile aduse Regulamentului 1083/2006 au in vedere inclusiv flexibilizarea regulii de dezangajare automata (obligatia statelor membre de a restitui sumele necheltuite). Astfel, in prezent, daca fondurile alocate in 2007 nu au fost cheltuite pana la sfarsitul anului 2009, acestea se intorc automat la bugetul UE. Modificarile vor permite ca fondurile angajate pentru 2007 sa fie cheltuite de-a lungul unei perioade mai indelungate.

absorbtie fondurienergii regenerabileFondul de coeziunefonduri structurale
Comentarii (0)
Adaugă comentariu