UE va testa alimentele scumpe care nu sunt neapărat de calitate

29

Primele produse alimentare de calitate vor fi testate luna viitoare, iar UE muncește la regulamentul ce garantează esticilor că plătesc şi mănâncă aceleaşi produse ca occidentalii. Normele ar putea fi aplicate peste un an şi jumătate, iar în decembrie vom vedea şi lista neagră a producătorilor care modifică reţeta în funcţie de ţară.

Acest mit nu mai este o garanţie pentru calitate. Mai multe ţări din estul Europei s-au văitat de faptul că produse cu aceleaşi nume şi preţ la fel au compoziţii diferite şi calitate mai slabă decât cele vândute în Germania, de pildă. Oficialii de la Bruxelles vor testa de luna viitoare alimentele, apoi detergenţii. Pregătesc şi amenzi: patru procente din cifra de afaceri a fabricanţilor care practică dublu standard.

„Avem un produs alimentar care numeşte la fel la noi şi în altă ţară, dar pe etichetă vedem alte caracteristici. Grăsime mai multă, umiditate mai multă sau proporţie mai mare între să zicem pulpă şi grăsime”, declară Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

UE vrea să dea reguli dure astfel încât un produs să aibă acelaşi gust indiferent unde este vândut. La mezeluri, de exemplu, trebuie reglementată materia primă. În acest caz însă, producătorul poate să schimbe reţeta, explică unul dintre oamenii de afaceri deranjat de practicile necinstite ale concurenţei.

Testele făcute anul trecut de autorităţi arătau că nouă dintre cele 29 de produse vândute în magazinele de la noi aveau diferenţe de gramaj sau compoziţie faţă de cele din vestul Europei.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News