Un amendament la legea privind taxa pe construcţiile speciale stabileşte situaţia impozitării platformelor off shore, susţine Ioana Petrescu

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat miercuri, 1 octombrie, că taxa pe construcții speciale (taxa pe stâlp -n.r.) nu se va aplica în cazul construcțiilor situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră și a precizat că acest lucru este prevăzut într-un amendament la legea de impozitare a construcțiilor speciale, introdus în Comisia de Buget-Finanțe.

„Taxa pe construcții speciale nu se va aplica la construcțiile speciale de drilling off shore pentru că a fost un amendament introdus în această lege, în Comisia de Buget-Finanțe, care definește exact care este teritoriul României și care sunt apele teritoriale, iar aceste platforme off shore fiind la mai mult de 12 mile marine de mal nu se încadrează. Este definit foarte clar în acel amendament ce se încadrează pe teritoriul României din punct de vedere al taxei speciale, deci nu vorbim aici de alte taxe”, a explicat Petrescu.

Conform site-ului cdep.ro, Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a finalizat, pe 24 septembrie a.c, raportul asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.102/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale ( OUG care a introdus impozitul pe construcții speciale — n.r.).

Proiectul de Lege a fost avizat favorabil, cu amendamente, de către Comisia menționată și, din 29 septembrie, este înscris spre dezbatere și adoptare pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.

Întrebată marți de jurnaliști despre exceptarea acestor construcții de la taxa pe stâlp, ministrul Finanțelor a explicat că nu este vorba de o excepție, ci de a defini baza de impozitare, iar baza de impozitare este numai pe teritoriul României și în apele teritoriale.

‘Echipamentele off-shore nu se găsesc pe teritoriul României sau în apele teritoriale ale României. Sunt la mai mult de 12 mile marine de țărmul României. În lege, prin amendamentele care s-au pus, se definește foarte clar că este vorba de aceste construcții speciale pe teritoriul României sau în apele teritoriale ale României’, a afirmat Petrescu.

Referindu-se la platformele off-shore din Marea Neagră, ministrul Finanțelor a spus că este vorba de investiții foarte mari în surse de energie alternative, cu costuri foarte mari de extracție, și că autoritățile nu vor să descurajeze aceste investiții pentru că România vrea să devină independentă energetic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata