Un elicopter militar israelian s-a prăbuşit în zona Fundata-Zărneşti

Un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, a pierdut, luni, în jurul orei 15,20, legătura radio cu centrul de raportare control al exerciţiului aerian, iar, în jurul orei 17,45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti, jud. Braşov, epava aparatului de zbor dat dispărut, informează Ministerul Apărării Naţionale.

La bordul elicopterului se aflau şase militari israelieni şi un militar român. Potrivit MApN, imediat după pierderea legăturii radio, conform procedurilor în astfel de situaţii, s-a pus în aplicare operaţiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două elicoptere israeliene.

Prefectul de Braşov, Ion Gonţea, a anunţat, la Antena 3, că un elicopter militar s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Munţii Bucegi, în zona Văii Ialomiţei, la limita judeţelor Braşov, Prahova şi Dâmboviţa. Potrivit acestuia, accesul în zonă se poate face doar prin Sinaia sau de la Moroieni, în Dâmboviţa, şi nu prin judeţul Braşov, motiv pentru care, deşi iniţial a mobilizat efective de intervenţie pentru a ajunge la locul accidentului, ulterior a revocat ordinul.

Echipaje de salvare de la postul de Jandarmerie Montană Padina au plecat spre zona unde se pare că a căzut un elicopter militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu.

În jurul orei 17,45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti, judeţul Braşov, epava elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la acest moment, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului. În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.

În perioada 18-29 iulie, la aerodromul Boboc, se desfăşoară exerciţiul comun aerian BLUE SKY 2010. Acest exerciţiu are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.

Pe 18 iulie, MApN anunţa că un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, a aterizat în regim de urgenţă, în zona localităţii Priboiu (judeţul Dâmboviţa).

MApN a precizat atunci că, în timpul zborului către aerodromul Boboc, echipajul elicopterului a sesizat o defecţiune la bord şi, conform procedurilor, a aterizat de urgenţă. După remedierea defecţiunii, elicopterul israelian a decolat către Boboc, unde a aterizat în siguranţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata