Un faliment al Greciei ar fi comparabil cu cel al băncii Lehman Brothers

Un eventual faliment Greciei ar putea paraliza sistemul financiar mondial şi provoca o recesiune planetară, a apreciat, vineri, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care a comparat, în acest fel, situaţia din Grecia cu falimentul băncii Lehman Brothers, scrie France Presse.

‘Factorii de decizie din Statele Unite nu ştiau în septembrie 2008 că se va ajunge la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers’, comentează Rehn în săptămânalul finlandez Suomen Kuvalehti.

Consecinţa a fost paralizarea sistemului financiar mondial, suficient pentru a determina cea mai mare recesiune mondială de după 1930 (…). Consecinţele falimentului Greciei ar fi comparabile, dacă nu chiar mai rău’, a apreciat el.

Duminică, zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au acordat Greciei un ajutor de 110 miliarde euro pentru o perioadă de trei ani, cu scopul de a evita falimentarea ţării.

Comentariile lui Rehn apar înaintea summitului de la Bruxelles, în cadrul căruia cele 16 ţări din zona euro trebuie să aprobe ajutorul financiar pentru Grecia.

Comisarul european subliniază că sprijinul acordat Greciei ‘nu este un cadou, ci un împrumut cu dobândă’ şi a adăugat că pachetul cu măsuri de ajutor trebuie să asigure stabilitatea economică a Europei şi să împiedice o cădere a economiei continentului, care iese încet dar sigur din criza provocată de falimentul Lehman Brothers în Statele Unite.

‘Economiile europene sunt strâns legate între ele, în aşa fel încât nicio ţară nu va fi scutită de consecinţe’, în cazul falimentului Greciei, spune Rehn.

Este şi motivul, a mai adăugat el, pentru care Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au recomandat statelor membre ale zonei euro să voteze pentru acest pachet cu măsuri de ajutor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata