Un ieşean solicită statului român despăgubiri de 1 miliard de euro

– Un ieşean îşi evaluează viaţa şi munca la un miliard de euro. Cel puţin aşa susţine inventatorul Ioan Larco, fondatorul mai multor fundaţii ştiinţifice internaţionale, după ce a fost evacuat din casă şi a pierdut mii de cărţi rare şi vechi, lucrări ştiinţifice şi studii pentru invenţii.

– El solicită această sumă în instanţă statului român, drept daune morale şi materiale pentru ce i s-a întâmplat în ultimii 11 ani, dar avocaţii îi dau puţine şanse să obţină aceşti bani.

Prin intermediul fundaţiilor ştiinţifice pe care le-a înfiinţat în anii ’94, respectiv “D.I. Mangeron” şi “Larco”, inventatorul Ioan Larco, în calitate de director, cheamă Statul Român în judecată, solicitând un miliard de euro, despăgubiri morale şi materiale.

Motivul disputei: în timpul evacuării din imobilul unde figurau cu sediul social cele două fundaţii, autorităţile i-au distrus  şi deteriorat peste 7.000 de cărţi rare, moştenite de la părinţi şi bunici, dar şi lucrări de inventică şi documente ştiinţifice.

Executarea silită efectuată în apartamentul din Iaşi, situat pe B-dul Independenţei nr. 23, Blocul B 1-5,  a avut loc în decembrie 1999, licitaţia fiind adjudecată de omul de afaceri Toader Burţilă.

Larco, ii acuza de rea-voinţă pe magistraţii care au soluţionat dosarele cu privire la această problemă:

Toată povestea a pornit în 1994 de la un împrumut de 3.000 de dolari pe care mi i-a dat un fost colaborator de-al meu, Valeriu Cohlman, care pe atunci era director adjunct la ICRTI. Pe 2 decembrie 1995, i-am restituit 2.200 de dolari, rămânându-mi să mai dau înapoi doar 800. Ei bine, pentru această sumă  am pierdut apartamentul.

Într-un memoriu înaintat Tribunalului Judeţean, Larco îi acuză şi pe executorii judecătoreşti Constantin Zacornea şi Andrei Cezar că în timpul evacuării au distrus cărţile ştiinţifice rare, pe care le-au depozitat în saci, de-a valma, amestecându-le cu obiecte de îmbrăcăminte, vase de bucătărie, făină sau orez.

Constantin Zacornea, executorul judecătoresc ieşean care a participat  la evacuarea silită a lui Larco s-a apărat,  susţinând că a acţionat conform legii.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și
1 Comentariu
  1. gigi bascula spune

    Toata vrajeala asta numai in Romania se putea intampla. Nu pot sa cred ca inventatorul asta n-a facut rost de 800 Eur sa-si plateasca datoria. Ideea e ca astia (de la inventator la magistrati)s-au gandit la o metoda de a scoate niste bani de la statul roman. Nu vor fi 1 mld, dar poate 10% din suma … cine stie?
    Sugeti fratilor ca este de unde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata