Un kilometru de autostradă, de 12 ori mai ieftin în Bulgaria decât în România

Un kilometru de autostradă costă 27 milioane de euro în România şi doar 2,2 milioane de euro în Bulgaria, a declarat luni, 3 mai,  premierul bulgar Boiko Borisov.

Şeful guvernului bulgar a dat startul construirii unui tronson de autostradă, între oraşele Stara Zagora şi Nova Zagora (sudul ţării), şi, cu această ocazie, a prezentat ziariştilor câteva date despre costul unui kilometru de autostradă în diverse ţări din Uniunea Europeană.

În Austria şi Grecia preţul este de 10 milioane de euro, în Ungaria – 11 milioane, în Germania şi Cehia – 19 milioane, în România – 27 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria doar 2,2 milioane de euro.

Acest preţ a fost oferit de consorţiul bulgăresc Unified Highway Trace pentru tronsonul cu o lungime de 32 de kilometri din autostrada Tracia, care urmează să lege oraşul Burgas de pe litoralul Mării Negre de capitala Sofia şi frontiera cu Serbia.

Din cei 443 kilometri ai autostrăzii, până acum sunt terminaţi 280 kilometri.

Acest tronson urmează să fie terminat până în vara anului 2012. Borisov i-a avertizat luni pe constructori că statul nu le va plăti niciun ban mai mult decât cel fixat în contract şi nu va accepta nicio întârziere nici măcar cu o zi.

Întreaga autostradă urmează să fie gata în 2012. În ultimele două luni urmează să aibă loc şi licitaţiile pentru celelalte două tronsoane neterminate între Burgas şi Sofia. Construcţia celor 60 de kilometri între Sofia şi frontiera cu Serbia urmează să înceapă cel mai probabil anul viitor.

Ministrul bulgar al dezvoltării regionale Rosen Plevneliev a declarat recent că decizia de construire a autostrăzii Tracia a fost luată încă din anul 1964, anul în care el s-a născut. Cred că terminarea acesteia nu mai trebuie amânată, a mai spus Plevneliev.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata