Un milion şi jumătate de persoane nu primesc lunar contribuţii la pensiile private

Circa un milion şi jumătate de persoane nu primesc lunar contribuţiile la Pilonul II, a declarat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care a precizat că până la finele anului va trebui verificat dacă sunt sau nu aceleaşi persoane.

‘În prezent, se poate spune că un număr de 320.000 de persoane nu au primit nici un ban în cont până în prezent’, a mai spus Mircea Oancea.

Venitul de înlocuire va fi de 70 – 80 la sută în momentul în care vor ieşi la pensie primele persoane care au achitat toate contribuţiile la sistemul public şi la cel privat.

Dacă nivelul contribuţiilor va fi de trei la sută în 2011 şi de 3,5 la sută în 2012, în 2012 vor exista în sistemul pensiilor private 2,5 miliarde de euro, în comparaţie cu finele lui 2010, când în sistem va fi doar un miliard de euro.

O idee care ar putea duce la creşterea activelor ar fi un parteneriat public-privat în domeniul infrastructurii, prin înfiinţarea unui fond pentru infrastructură, la care investitorii, printre care şi fondurile de pensii, să participe cu finanţarea, iar statul cu patrimoniul.

În Pilonul II sunt înregistrate aproximativ cinci milioane de persoane, valoarea activelor administrate în sistemul de pensii administrate privat fiind de 2967,2 la sfârşitul primului trimestru al anului în curs.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata