Un român bea 58 de litri de băuturi carbogazoase pe an. Medicii vorbesc despre efectele nocive asupra organismului

–  Aceste băuturi dăunează digestiei, siluetei, sunt contraindicate pacienţilor cardiaci şi atacă smalţul dinţilor, subliniază specialiştii

Fiecare român a băut 58 de litri de băuturi carbogazoase, potrivit estimărilor de anul trecut ale unei companii de băuturi răcoritoare, prezentă şi pe piaţa din România. Studiul arată că acest consum este de peste două ori mai mult faţă de media ţărilor emergente din regiune, scrie Gândul.

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că în cazul băuturilor carbogazoase, în special a celor dulci, apar afecţiuni digestive, însă efectele se văd în timp. „Cei mai mulţi dintre noi refuzăm să ascultăm sfaturile specialiştilor. Aceste băuturi cresc aciditatea gastrică şi apar balonările. De exemplu, pentru cardiaci, balonările creează presiune la nivelul toracelui şi asupra arterelor„, a declarat pentru Gândul  Livia Nena, bionutriţionist.

Specialista recomandă părinţilor să nu le dea copiilor băuturi carbogazoase care conţin cafeină sau zahăr. Dacă un copil bea mai mult de 1,5 litri din aceste băuturi, pe săptămână, în organism apare o lipsă de calciu considerabilă, ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare şi scăderea capacităţilor mentale.

De asemenea, acest tip de lichide duce la apariţia sau accentuarea stărilor de nervozitate şi agitaţie, iar riscul apariţiei dereglărilor somnului este destul de mare, iar cofeina acţionează negativ asupra organelor interne, ceea ce conduce în viitor la îmbolnăviri mai serioase. Aceste riscuri se amplifică atât la copiii, cât şi la adulţii predispuşi la obezitate.

CITITI SI

Sucuri mincinoase

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    Aceste bauturi carbogazoase au doua mari probleme: zaharul (care de obicei sunt inlocuitori, mult mai nocivi) si restul colorantilor, potentiatorilor de gust, etc, multe E-uri fiind demonstrat cancerigene (dar nu si interzise in ro)

    O alta mare problema e incultura populatiei care pt 2 lei pe 2.5 litri de suc (chimic) crede ca face afacerea vietii ei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata