Un sucevean a scăpat, în instanţă, de achitarea unei taxe de poluare imense

În judeţul Suceava au început să apară primele hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care le permit proprietarilor de maşini aduse de peste hotare să-şi înmatriculeze autoturismele fără a achita vreun leu în contul taxei de poluare. Deocamdată câştigătorii sunt foarte puţini, însă sute de dosare sunt pe rolul instanţelor de judecată.

.

Adrian Grigoruţă, un tânăr din Suceava, a scăpat în instanţă de plata sumei de 23.470 de lei, calculată de Fisc drept taxă de poluare pentru autoturismul adus din Germania, în luna februarie 2009. Maşina, un BMW, de 2.998 centimetri cubi, fabricat în anul 2004, costase mult mai puţin decât taxa cerută de statul român pentru înmatriculare. Drept urmare, ajutat de un prieten, Andrei Stan, student la Facultatea de Drept, proprietarul a formulat plângere în instanţă, contestând legalitatea taxei, informează Monitorul de Suceava.

Pe scurt, contestaţia se bazează pe dispoziţiile unui articol din Tratatul Comunităţii Europene, care nu permite favorizarea statului român în favoarea altuia.

Practic, in instanţă s-a invocat faptul că două maşini de aceeaşi marcă, acelaşi model, şi la fel de vechi, una înmatriculată în România, iar alta adusă din alt stat membru al UE, au un regim de reînmatriculare total diferit: dacă în cazul celei de a doua se achită taxa de poluare, în situaţia primei nu se percepe nici un leu în contul acestei taxe.

În acest fel, explică avocaţii, apare principiul discriminării, la care sunt supuşi cei care trebuie să plătească bani în plus doar pentru că maşina cumpărată nu este din România.

Citește și
1 Comentariu
  1. claudiu spune

    nici nu mi se pare corecta aceasta taxa de poluare…e o aberatie mare …rusine guvernului care nu ne lasa sa traim mai bine ..bine fac aceia care-i dau statu in judecata …mult succes..si eu am cativa prieteni care au castigat in istanta si au primit inapoi intreaga suma care au platit-o statului pentru o masina adusa din strainatate …le recomand si altora care au platit aceasta taxa sa actioneze in judecata statul roman si isi vor recupera bani cu siguranta..
    c
    C

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata