Unde este noul „El Dorado” pentru energia eoliană

Cel mai mare complex eolian terestru din Europa pe care grupul CEZ îl va instala în Dobrogea, la Fântânele, a atras atenţia publicaţiei Le Monde, relatează Gândul. Autorii articolului susţin că litoralul românesc, cu regiuni izolate în care sărăcia sare în ochi, iar vântul este singura certitudine, devine noul „El Dorado” pentru industria energiei eoliene.

Cehii de la CEZ au instalat deja 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fântânele. Grupul intenţionează ca până în 2011 să construiască încă 101 eoliene în satul vecin Cogealac. În total, cele 240 de instalaţii vor avea o putere de 600 de MW, cantitate echivalentă cu cea generată de reactorul nuclear de la Cernavodă.

Circa o sută de locuitori ai satului Fântânele sunt angajaţi la complexul CEZ, alături de 400 de salariaţi veniţi din toată Europa. Regiunea beneficiază de o nouă reţea de drumuri şi poduri, care permite instalarea structurilor eoliene. Totodată, populaţia are acces la apă potabilă, iar autorităţile locale au primit un sprijin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizării satului, scrie Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata