Ungaria a făcut un acord pe 15 ani cu Gazprom care va intra în vigoare din 1 octombrie 2021

În urma unei nagocieri, Ungaria a decis să încheie cu Gazprom un acord pe 15 ani pentru furnizarea de gaz, acordul  va intra în vigoare din 1 octombrie 2021.

În contextul partenerietului, acordul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie, iar Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute.

În acest fel, Ungaria încheie cu Gazprom acordul pe 15 ani pentru furnizarea de gaz, a anunţat luni ministrul afacerilor externe de la Budapesta, Peter Szijjarto. In cadrul acestui acord cu grupul rus se include opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.

În opinia sa, „De asemenea, am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără a oferi alte detalii, menționeazăReuters.

De altfel, acordul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie din acest an, prin care Compania Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute. Prin Serbia va livra 3,5 miliarde metri cubi şi un miliard de metri cubi via Austria.

Pentru realizarea acestui acord, grupul rus Gazprom a confirmat că a avut loc o întâlnire cu ministrul ungar al afacerilor externe.

„Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria”, a informat grupul rus, într-un comunicat de presă.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

În explicaţiile sale, Peter Szijjarto a subliniat luni că, în conformitate cu termenii noului acord, cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de gaze de la graniţa cu Serbia, care va deveni operaţional până în luna octombrie.

De asemenea, în perioada următoare, va fi inaugurată o nouă conductă, denumită BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata