Unificarea şi plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale ar aduce la buget trei miliarde de lei

Bugetul statului ar câştiga suplimentar trei miliarde de lei prin unificarea reglementărilor privind contribuţiile de asigurări sociale (lărgirea bazei de impozitare) şi plafonarea bazei de calcul, conform estimărilor consultanţilor fiscali.

Calculul contribuţiilor de asigurări sociale ar trebui să nu mai difere în funcţie de modul de obţinere a veniturilor ci de nivelul câştigurilor”, a declarat marţi, la o conferinţă pe tema recentelor modificări fiscale Gabriel Biriş, avocat specializat în drept fiscal.

Acesta a precizat că estimările pe baza cifrelor lunii decembrie 2009 arată că impactul pozitiv al lărgirii bazei de impozitare în cazul contribuţiilor de asigurări sociale şi plafonarea bazei de calcul la un venit de 7.000 lei ar fi de trei miliarde de lei.

În prezent, nivelul contribuţiilor de asigurări sociale este diferit în funcţie de modul de obţinere al veniturilor, tratamentul fiscal cel mai dezavantajos fiind în cazul contactelor de muncă, iar cel mai favorizant în cazul drepturilor de autor, unde sarcina fiscală este de numai 9,6 la sută.

„În prezent, este mult mai avantajos în Româna să nu declari salarii ci orice altă formă de venituri”, a mai spus Gabriel Biriş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata