Unirea Romaniei cu Moldova mai este posibila? Cine isi doreste aceasta unire?

Azi, 27 martie 2018, se implinesc o suta de ani de cand Basarabia s-a unit cu Romania. Peste sapte mii de oameni au dorit duminica, la Chisinau, unirea Republicii Moldova cu Romania. Multi dintre ei au venit de la sute de kilometri distanta. Primarii din aproape 150 de localitati de peste Prut, au semnat declaratii simbolice de unire. In cifre, mai putin de o treime din populatia Republicii Moldova se declara unionista. O informatie importanta: presedintele Igor Dodon a declarat o posibila modificare a legilor, astfel incat cei care ameninta statalitatea Republicii Moldova sa fie cercetati penal.

Multora dintre oamenii de peste Prut le este frica, se deschid mai greu. Oamenii din Balti, rusi, nu au un discurs vehement, asa cum e cel propagandistic.

Atitudinea oamenilor fata de o problema atat de importanta este suma experientelor personale. Lucrurile trebuie tratate cu ingaduinta si intelegere, deoarece in capul acestei discutii e faptul ca in Republica Moldova, Romania se bucura de cea mai buna imagine, poate, pe care o are in strainatate. Noi trebuie sa admitem faptul ca maniera in care Rusia face propaganda in tarile CSI ne este noua aproape imperceptibila. Ei gandesc in categorii tipice comunismului, care au fost destul de negre la noi, dar noi ne-am pastrat identitatea nationala. Acolo s-a petrecut un fenoment de deznationalizare si un fenomen de simplificare pana la extrema gandirii politice. Gandirea politica in tarile estice nu poate fi gri. De aceea, e foarte important sa se actioneze in Moldova constant, consistent si inteligibil. Nu se vor schimba perceptiile agitand steaguri, vorbind sforaitor despre unire, dar nici desconsiderand ceea ce s-a petrecut in aceste sate.

Unionismul de la Chisinau trebuie luat in seama. Acum cativa ani acest fenomen nu era, nu se mai discuta, nu mai era o tema. Acum este. E un curent care are deja in jur de 20-25 la suta. Era undeva la 3 la suta. Acesti oameni exista. Plus ca mai este un unionism latent: oamenii nu ar sari sa faca o unire acum, dar daca li s-ar prezenta niste avantaje economice, ar vrea.

Astazi va avea loc o sedinta a Parlamentului de la Bucuresti, care ar urma sa dea implicit un raspuns acestor oameni.

Sunt si oameni in Republica Moldova care vad unirea cu Romania ca singura alternativa dupa ce au fost dezamagiti pe rand de politicienii de peste Prut. Toata lumea admite ca argumentul economic si argumentul privind securitatea si siguranta este foarte important.

„Eu v-as intoarce intrebarea: cine le vorbeste romanilor, in situatia asta? Am avut o mostra de curand de vorbire a unei persoane cu o functie importanta in stat, doamna prim-ministru. Ati vazut cum se exprima, incalificabil. Puneti-va intrebarea la ce nivel e conceptualizarea acestei persoane, daca se exprima cum se exprima. In acest moment nimeni nu face nimic si nici nu poate, pentru ca nu-si pune problema”, declara istoricul Cosmin Popa.

Scrisorile trimise de administratie nu duc la nimic. Pe de alta parte, este si o veste proasta in aceasta crestere de popularitate a unionismului: el este expresia crizei in care se afla Republica Moldova, e o expresie de lehamite. Ne vom trezi cu o populatie care asteapta lucruri de la Romania si pe care Romania nu va fi in stare sa le livreze, atrage atentia Cosmin Popa. El mai spune ca rusii din Republica Moldova, in proportie de 80 la suta, vor accepta unirea, exact in virtutea acestor avantaje de ordine material si a unei vieti ceva mai organizate decat in Republica Moldova.

Daca este ceva mai de pret in Basarabia, avand in vedere si criza demografica prin care trece Romania, este rezervorul uman de aici: oameni de cultura apropiata, de religie apropiata, de mentalitati apropiate si aici este marea noastra sansa. De aceea trebuie sa existe politici de apropiere care sa se adreseze oamenilor. Avem o politica de facut in primul rand pentru oameni si abia apoi pentru teritoriu. Daca vom intra in maruntaiele unor lucruri, vom afla unele de care ne vom speria. Nu, nu sunt moldovenii pro-rusi, nu mor de dragul lui Putin chiar asa, dar problema se pune daca ai ce iubi in alta parte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata