Uniunea Europeană sancţionează mai multe personalități apropiate de președintele rus Vladimir Putin, dar și oligarhi și jurnaliști

59

Uniunea Europeană a completat luni lista cu purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe mai mulţi oligarhi pe lista sa neagră a personalităţilor sancţionate cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

Cine este inclus pe lista de sancțiuni?

Astfel,  un număr de şase oligarhi, mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus, inclusiv purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, şi o duzină de jurnalişti se află pe lista care are acum 26 de nume aprobată de statele membre şi publicată luni în Jurnalul Oficial al UE. Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au fost incluşi pe listă vinerea trecută, aminteşte AFP.

În contextul aceste liste, figurează oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi ”propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene”, a precizat Uniunea Europeană într-un comunicat, citat deReuters.

Astfel, printre persoanele incluse pe listă se numără Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev. Oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mihail Fridman figurează, de asemenea, pe lista de sancţiuni.

De altfel, lista conţine şi numele vicepremierului rus Dmitri Cernîşenko, alţi membri ai guvernului rus şi jurnalişti de top.

Din punct de vedere economico-financiar, măsurile restrictive includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor incluse pe listă. Această serie de sancţiuni a afectat, de asemenea, compania de asigurări pentru industria gazelor naturale SOGAZ.

România va aplica sancțiunile decise la nivel european şi internaţional

În contextul sancţionării, Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat luni că România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional. Şeful de la Finanţe a discutat la întâlnirea sa cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) și despre măsurile de finanţare a economiei româneşti şi despre protejarea cetăţenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât şi de puseul inflaţionist cauzat de creşterea preţurilor la energie şi combustibil.

Aşadar, „România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional şi, în colaborare cu toate instituţiile implicate, se va asigura că acestea au efect imediat, ferm şi concret. Totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanţare şi de capital astfel încât economia românească şi cetăţenii să fie protejaţi, iar proiectele de dezvoltare finanţate prin fonduri europene şi naţionale să continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetăţeni şi capital”, a declarat Adrian Câciu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro