UNPR susţine luarea tuturor măsurilor pentru finalizarea înţelegerii cu FMI

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) susţine în mod categoric luarea tuturor măsurilor executive şi de natură politică pentru finalizarea înţelegerii cu FMI, a declarat marţi (25 mai 2010) la finalul Biroului Politic Permanent Naţional al UNPR, preşedintele de onoare al partidului, Cristian Diaconescu.

”Facem acest demers pentru că, în acest moment, pe considerente pe care noi le apreciem ca fiind politicianiste, se amestecă şi mesajul public, dar şi măsurile propuse în ceea ce priveşte pachetul de înţelegeri şi scrisoarea de intenţie cu FMI.
Pe de altă parte, măsurile de ieşire din criza economică în care se află România (…) evident necesită, pe de o parte, dialogul larg, extins, cu toate categoriile sociale, cu sindicatele, cu partidele politice, iar pe de altă parte, o atitudine tranşantă din partea Guvernului pentru că măsurile, aşa cum le adoptăm în relaţia cu FMI, în esenţa lor, nu sunt de natură să ne scoată din criza economică.

Ele sunt menite numai să depăşească un moment complicat şi intrarea României în incapacitate de plată”, a subliniat Diaconescu. El a subliniat că dacă nu s-ar regla înţelegerea cu FMI la un deficit de peste 9% întregistrat în prezent, ar însemna că ţara noastră trebuie să se împrumute pe piaţa liberă de aproape 11,7 miliarde de euro ”la o dobândă cu două cifre”, ceea ce ar însemna îndatorarea dincolo de orice capacitate de susţinere ulterioară al economiei.

”Invităm partidele politice să nu intre în jocul politicianist într-o astfel de situaţie. Sigur, este cel mai simplu să faci opoziţie pe acest fundal. Invităm toate forţele politice din România, nu numai partidele, să înţeleagă faptul că până la 28 iunie, prin luarea unor măsuri care să se aplice imediat şi reducerea deficitului bugetar la aproximativ 6,8% nu facem decât ca societatea românească să funcţioneze”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Preşedintele de onoare al UNPR a spus că partidul va coopera şi va solicita în egală măsură Guvernului să adopte măsuri pro active în ceea ce priveşte criza economică. ”Atunci când soliciţi solidaritate trebuie să oferi ceva în schimb. Ori din această perspectivă este momentul – şi acesta este situaţia cu care Guvernul trebuie să se obişnuiască – de a se trece la o reformă cât se poate de drastică şi transparentă în legătură cu ceea ce se întâmplă astăzi în România”, a mai spus Diaconescu.

El a menţionat că UNPR a solicitat săptămâna trecută şi revine cu solicitarea de transparentizare a procesului de achiziţii publice şi ierarhizarea proiectelor de achiziţii publice, până la sfârşitul anului. Acest lucru nu s-a realizat în totalitate de către toate instituţiile guvernamentale. ”Revenim cu această solicitare pentru că este absolut obligatoriu ca mai ales puterea să fie cât se poate de responsabilă într-un astfel de moment”, a conchis Diaconescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata