UNTRR solicită scutirea de impozit a transportatorilor

Eliminarea oricărei forme de impozitare a firmelor al căror obiect principal de activitate îl constituie transportul rutier de mărfuri sau persoane este solicitată de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), se arată într-un comunicat remis vineri (26 februarie 2010).

Impozitul forfetar nu rezolvă evaziunea fiscală, pe care autorităţile au vrut să o combată. ‘‘UNTRR consideră, ca şi în cazul noilor modificări aduse legislaţiei sociale şi legislaţiei drumurilor, că introducerea unor noi taxe sau creşterea taxelor existente şi a sumelor pentru sancţiunile contravenţionale nu asigură respectarea legii ci, aşa cum s-a constatat de-a lungul timpului, duce la creşterea evaziunii fiscale şi a nerespectării legii’, se arată în scrisoarea adresată de UNTRR Parlamentului, Guvernului şi unor organizaţii neguvernamentale.

În opinia patronilor de societăţi de transport rutier, pentru a se putea obţine un rezultat viabil, este necesară scutirea de impozit forfetar şi impozit pe profit pentru toate firmele care au ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri/persoane, efectuarea corectă a controalelor şi aplicarea nediscriminatorie a legii în cazul determinării unor nerespectări ale acesteia, precum şi concentrarea controalelor asupra firmelor care prezintă antecedente în ceea ce priveşte nerespectarea legilor.

Uniunea a cerut autorităţilor să acorde sprijin operatorilor de transport pentru a le permite să investească în continuare în vehicule inovative şi curate, într-un mod asemănător cu cel aplicat producătorilor de autovehicule.
De asemenea, UNTRR cere ministrului Berceanu şi tuturor celorlalte autorităţi competente să investească în infrastructura rutieră pentru a elimina blocajele şi costurile aferente acestora, să asigure absorbţia rapidă şi eficientă a fondurilor europene şi să continue construcţia de autostrăzi într-un ritm mai susţinut.

Printre beneficiile pe care le-ar aduce această politică, UNTRR aminteşte reducerea ratei şomajului şi fluidizarea traficului. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri a mai cerut celor în drept să reducă taxele existente şi să nu mai înfiinţeze altele noi, deoarece acestea ameninţă redresarea economică şi competitivitatea. Membrii UNTRR mai doresc ca autorităţile să încurajeze instituţiile financiare să le acorde credite, cu ajutorul cărora să îşi finanţeze investiţiile şi operaţiile.
O altă solicitare a transportatorilor se referă la instituirea unui cadru administrativ şi legal care să permită industriei transporturilor rutiere să îşi menţină personalul ca inactiv, fără a fi nevoie să recurgă la concedieri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata