Uraganul Ian a provocat pagube uriașe în Florida

29

În ziua de miercuri 28 septembrie 2022, uraganul Ian a măturat statul american Florida, cu vânturi puternice şi ploi torenţiale care au provocat deja inundaţii „catastrofale” şi pene de curent pe scară largă. Peste 2 milioane de americani au rămas fără energie electrică.

În apropiere de Keys, din cauza condiţiilor dezastruoase o barcă care transporta migranţi s-a răsturnat, iar Garda de Coastă căuta 20 de persoane, trei au fost salvate şi alte patru au reuşit să înoate până la ţărm.

În contextul uraganului,  cu vânt de până la 185 km/h, uraganul Ian a ajuns pe uscat de-a lungul Cayo Costa, în sud-vestul statului, la ora locală 15.05 (19.05 GMT), potrivit Centrului Naţional al Uraganului (NHC) .

Uraganul a provocat inundaţii „catastrofale”, au precizat specialiştii de aici.

Uraganul Ian rămâne distructiv

De altfel, chiar dacă a fost clasat în categoria 4 din 5 pe scara Saffir-Simpson, Ian se află acum în categoria 3, dar rămâne distructiv, potrivit aceleiaşi surse.

În perioada de referinţă, aproape 2 milioane de case au rămas fără curent, în Florida, în principal în jurul traseului uraganului, potrivit site-ului specializat PowerOutage. Conform site-ului, mai multe districte din apropierea locului în care Ian a atins pământul erau aproape complet fără curent.

Oraşul Punta Gorda a rămas astfel în întuneric. Noaptea au rămas iluminate doar câteva clădiri dotate cu generatoare.

În sud-vestul Floridei, imaginile de la postul MSNBC au arătat străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie.

În oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât unele cartiere păreau lacuri. Viitura putea depăşi uneori trei metri, a anunţat miercuri seară guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Din punct de vedere meteorologic, fenomenul ar trebui să se deplaseze în interiorul ţării în timpul zilei şi să ajungă peste Atlanticul de Vest până joi seara, potrivit NHC.

Cu toate că Uraganul Ian ar urma să slăbească în intensitate, ar putea totuşi provoca daune semnificative pe măsură ce ajunge în estul Floridei. Furtuna masivă a lovit marţi Cuba, provocând moartea a două persoane şi cufundând insula în întuneric.

Peste 2 milioane de americani au rămas fără energie electrică

Peste 20% dintre clienți au rămas fără energie electrică în toată Florida, anunță, joi, autoritățile americane care monitorizează ravagiile făcute de uraganul Ian, potrivit CNN.

Peste 2.300.000 de clienți din Florida nu aveau energie electrică la începutul zilei de joi, potrivit PowerOutage.us. Asta înseamnă aproximativ 21% din toți clienții din stat.

Douăsprezece districte raportează că peste jumătate dintre clienții nu au energie electrică. Zonele cele mai afectate sunt cele aflate în calea uraganului Ian din sud-vest, centru și nord-est.

Aşadar, Uraganul Ian a lovit coastele Floridei miercuri, iar americanii se așteaptă la distrugeri uriașe. Numeroase comunități au fost deja inundate, iar autoritățile au evacuat oameni, au blocat căile ferate, aeroporturile și drumurile și au închis școlile și alte instituții.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata