USR București cere instanței anularea deciziilor de confirmare a înființării companiilor municipale

USR București a depus, miercuri, la Tribunalul București, o acțiune de anulare a hotărârilor de confirmare a înființării companiilor municipale, consilierii CGMB din partea USR ridicând excepții de neconstituționalitate.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, USR București a depus la Tribunalul București acțiunea de anulare a hotărârilor de confirmare a înființării companiilor municipale, incluzând excepții de neconstituționalitate în parte și în tot pe Codul Administrativ.

USR București a depus încă din 12 august plângerea prealabilă în legătură cu companiile municipale, după ce, la finalul lunii iulie, PSD, ALDE și PMP au votat hotărârile de confirmare a înființării companiilor municipale.

USR este de părere că primarul general, Gabriela Firea, a supus la vot proiecte de hotărâre de Consiliu al căror scop ar fi fost, de fapt, legalizarea retroactivă a companiilor și ștergerea, în acest mod, a culpei unor ilegalități.

„Companiile municipale au fost înființate în primii ani de mandat ai Gabrielei Firea și, potrivit deciziei Curții de Apel București, au fost înființate cu încălcarea legii. Decizia instanței a fost dată într-un dosar deschis, inițiat și câștigat definitiv de USR. Deși ar fi trebuit să desființeze companiile, Gabriela Firea a ignorat decizia judecătorească și, mai mult, a dat companiilor sume de bani considerabile din bugetul Capitalei, fie ca majorări de capital, fie sub formă de împrumut. Primarul Capitalei a mizat pe adoptarea în Parlament a noului Cod Administrativ și s-a prevalat de una din prevederile acestuia, potrivit căreia înființarea de companii poate fi decisă cu majoritate simplă, de 50% plus 1, și nu cu majoritate de două treimi, așa cum era înainte”, arată USR București în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, problema companiilor nu este legată doar de modul în care a fost votată înființarea lor.

„Așa cum reiese foarte clar din motivarea deciziei Curții de Apel București, o altă problemă este și participarea SC Ciclop Service SA în acționariatul companiilor. Judecătorii au considerat că este o asociere mincinoasă, de fațadă, nu una reală. Practic, Municipalitatea s-a asociat cu ea însăși pentru înființarea societăților, ceea ce este ilegal”, se mai arată în comunicat.

„Am depus aproximativ 9.000 de pagini de documentație care arată un singur lucru: companiile Gabrielei Firea au fost înființate cu încălcarea legii și ele nu pot fi legalizate retroactiv. Nu se poate confirma un act ilegal, chiar dacă legea se schimbă între timp. Singura soluție firească în cazul companiilor este să fie desființate, iar banii dați acestora să fie recuperați de la cei vinovați. Companiile sunt o invenție nefericită pentru București, sunt structuri falimentare al căror singur rol este să căpușeze banul public și să ofere posturi bine plătite clientelei PSD. Gabriela Firea trebuie să răspundă politic pentru acest faliment managerial și edilitar și trebuie să vină cu bani de-acasă pentru a acoperi pierderile făcute de companiile înființate ilegal” a declarat Ana Ciceală, consilier municipal USR.

Potrivit USR București, de la înființare până în prezent, municipalitatea bucureșteană a alocat 2.774.769.600 lei (aproximativ 600 de milioane de euro) din bugetul local pentru finanțarea companiilor municipale, prin împrumuturi și majorări de capital.

„Această sumă echivalează cu aproximativ 40% din bugetul municipiului București pe anul 2019”, mai arată USR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata