Vaccinul împotriva gripei A/H1N1 va fi gata în noiembrie 2009

Institutul Cantacuzino a informat Ministerul Sănătăţii (MS) că primele tranşe de vaccin pandemic vor fi realizate la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, informează un comunicat al MS.

Pe 28 octombrie vor fi finalizate primele serii de vaccin, urmând ca pe 21 noiembrie Agenţia Naţională a Medicamentului să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă, conform calendarului transmis de Institut.
Începând cu această dată se va putea trece la vaccinarea propriu-zisă a categoriilor cu risc.

Cele 5 milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea să le producă vor fi finalizate la sfârşitul lui decembrie. Vaccinul va purta numele de CANTGRIP şi va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, campanie care va debuta în luna decembrie.

Guvernul a alocat peste 21 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) pentru producerea vaccinului împotriva gripei A/H1N1. Campania de vaccinare a populaţiei se va desfăşura în conformitate cu recomandările OMS şi ale Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, respectiv acoperirea unui procent de 20% din populaţie.

“Vor fi ierarhizate persoanele care urmează să fie vaccinate, în funcţie de riscul de a contracta boala, de a face complicaţii şi de a transmite boala mai departe. De exemplu, persoanele din serviciile medicale şi din alte servicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor”, a explicat, în luna august, conf. dr. Alexandru Rafila, comunicator al Ministerului Sănătăţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata