Vâlcov: Undeva după primul trimestru, în 2015, ne-am putea gândi la introducerea unor noi măsuri de relaxare fiscală

Autoritățile române se așteaptă ca încasările bugetare ale anului viitor să fie mai mari decât cifrele introduse în buget, iar în aceste condiții, după primul trimestru al anului viitor, ar putea fi gândite măsuri de relaxare fiscală, a declarat marți, la România TV, ministru delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Vâlcov a menționat că au existat discuții pe această temă cu misiunea comună a Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene, discuții care au vizat și reducerea TVA la carne, însă trebuie analizată execuția bugetară după primul trimestru din 2015 iar dacă vor fi venituri excedentare, se poate discuta și despre TVA redusă la carne începând cu jumătatea anului 2015, respectiv 1 ianuarie 2016.

‘Ne așteptăm ca acest buget să fie adoptat vineri și apoi, anul viitor, ne așteptăm ca încasările să fie, din punctul nostru de vedere, mai mari decât au fost agreate și introduse în buget și să putem undeva după primul trimestru, în 2015, să ne gândim la introducerea unor noi măsuri de relaxare fiscală, pentru a putea să generăm în continuare plus valoare economiei. Acesta este scopul nostru. Surpriza plăcută la aceste discuții, pe care FMI și Comisia Europeană le-au văzut în momentul în care au ajuns la întâlnire a fost că acel gol de 15 miliarde de care vorbea toată lumea (…) de fapt era mult redus și a putut fi adus la zero în condițiile în care le-am discutat și negociat în ultimele patru zile’, a mai spus ministrul delegat pentru Buget.

Pe de altă parte, Darius Vâlcov a arătat că deficitul bugetar de 1,83% din PIB agreat cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional nu este rezultatul unor negocieri în care ar fi fost cerut acest lucru ca o favoare, ci este un drept al României, rezultat din alocarea unor sume mai mari pentru cofinanțări și din plata unor titluri executorii.

‘Acest 1,83% nu este rezultatul unor negocieri în urma cărora am fi cerut aceste lucruri ca o favoare. Este un drept al României, pentru că noi alocăm mult mai mulți bani pentru cofinanțări față de anul trecut. Alocăm în plus 3,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,5%. Plata titlurilor executorii pentru anul viitor înseamnă aproximativ trei miliarde, titluri pe care ar fi trebuit să le plătim în 2016 și noi le plătim în 2015. Cu toate aceste cheltuieli suplimentare închidem bugetul fără a crește nicio taxă și niciun impozit. În acest moment noi arătăm că toată discuția de până acum că bugetul nu s-ar închide, că ar exista 15 miliarde gaură, a fost doar pentru a deruta opinia publică’, a explicat Vâlcov.

Potrivit acestuia, anul viitor bugetele principalelor ministere, precum cel al Sănătății și cel al Educației, vor crește substanțial, la fel ca și alocările pentru cofinanțarea proiectelor europene.

‘Toate aceste lucruri le vom putea dezbate mai pe larg în ziua de vineri, când va putea fi adoptat bugetul în ședința de Guvern‘, a punctat Vâlcov.

El a adăugat că în proiecția bugetară pe anul viitor sunt cuprinse și creșterea salariilor cu 5% pentru profesori, în martie și septembrie, a celor din sistemul sanitar cu 100 de lei, precum și cele două creșteri ale salariului minim, care, împreună, ‘vor genera mai multe fonduri pentru un milion și jumătate de persoane: 490.000 din sectorul bugetar și aproximativ un milion din sectorul privat’.

‘Este vorba despre cele două creșteri succesive, la 975 lei, respectiv 1.050 lei. Toate sunt cuprinse în proiecția bugetară pentru anul viitor și agreat cu FMI și Comisia Europeană’, a precizat ministrul Bugetului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Darius Vâlcovdeficit bugetarmasuri de relaxare fiscala
Comentarii (0)
Adaugă comentariu