Valeriu Zgonea: Mă voi opune până la capăt acestui jihad anti-justiţie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri, 4 mai, că se va opune până la capăt „acestui jihad anti-justiţie” şi a denunţat încălcarea Regulamentului parlamentar.

„Mă voi opune, până la capăt, acestui jihad anti-justiţie. Acum suntem în faza a doua — dorinţa unora de a pune mâna pe a treia funcţie în stat, prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul, negându-şi propriile decizii. Motivul l-aţi aflat în şedinţa celebrului grup parlamentar de ieri. Astăzi au încercat să-şi nege propria decizie şi să schimbe, să revoce preşedintele Camerei Deputaţilor, chipurile făcând parte din grupul parlamentar al domniilor lor. Scopul — acelaşi: să modifice pe repede înainte legile anti-justiţie. Din păcate, Regulamentul Camerei spune foarte clar şi conform ceea ce se scrie şi în Constituţie, în art. 64, nu este vorba de mine, este vorba de ceea ce am făcut în ultimii 4 ani de zile şi până în noiembrie. Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formaţi în grupuri de interese, doresc să modifice legile penale în interesul lor. Acesta e motivul pentru care astăzi au depus o cerere neregulamentară. Reamintesc, Regulamentul Camerei este lege ordinară. O lege ordinară este respectată de toţi cetăţenii României”, a afirmat Valeriu Zgonea, într-o conferinţă extraordinară de presă, susţinută la Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, Comitetul liderilor „a fost convocat ad-hoc”, cu o solicitare făcută de grupul parlamentar al PSD.

„Dacă eşti exclus, atunci devii deputat neafiliat, conform art. 14 din legea ordinară pe care ei n-o respectă. Fac orice ca să pună mâna pe funcţii şi ca să-şi rezolve problemele lor personale. Acest tip de social-democraţie şi de politică trebuie să dispară din Parlamentul României. Și eu mă voi bate până la capăt cu cei care cred că pot ocupa această funcţie şi de aici să schimbe toate legile în favoarea lor. Acele legi care sunt importante”, a arătat Zgonea.

În opinia sa, „cel mai periculos în viaţă este să-ţi pună alţii în gură cuvinte şi din demnitatea funcţiei să încalci legea”.

„În Statutul PSD, care este construit pe baza legii partidelor politice, excluderea este deîndată. Chiar dacă tu conteşti, eşti exclus. Și, dacă vei câştiga mai târziu în instanţă, vor hotărî ei dacă te mai repun în funcţie. Acest statut a fost aprobat de tribunal şi depus undeva la mijlocul lunii noiembrie. (…) Legalitatea este obligatorie dacă vrei să fii preşedintele Camerei Deputaţilor. Odată exclus pe 27 aprilie, eu mi-am pierdut toate calităţile, inclusiv din grupul parlamentar. Nu am comentat. Cum poate în 2016 un membru de partid să fie dat afară pentru delict de opinie? Dar, decizia este decizie, eu nu mai sunt membru al PSD, pe cale de consecinţă nu mai sunt membru al grupului parlamentar PSD. Sunt deputat neafiliat. Și am atras atenţia Comitetului liderilor, care face ordinea de zi, că îi rog frumos să nu încalce legea şi că solicitarea grupului parlamentar al PSD este neregulamentară, adică ilegală. (…) Excluderea este imediată, îţi pierzi toate calităţile ca membru al PSD, dar funcţia pe care o ai în statul român n-o pierzi, pentru că Regulamentul este foarte clar. (…) Când m-au dat afară din partid au ştiut că pierd şi această funcţie (de preşedinte al Camerei Deputaţilor — n.r.) sau nu se pricep şi nu înţeleg legile decât în interes personal. Sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi respect Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu voi permite acest jihad anti-justiţie cât timp sunt în funcţie. (…) Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, să avem lucruri ilegale, adică neregulamentare”, a explicat Zgonea.

El a precizat că mandatul de preşedinte al Camerei se poate pierde prin demisie sau prin pierderea drepturilor, el subliniind că nu se agaţă de funcţie, ci doreşte doar ca Parlamentul României să respecte legile.

„Inima mea bate social-democrat, dar nu pot să permit ca un grup de interese să facă din această instituţie locul lor de joacă. (…) Voi rămâne în această funcţie regulamentar, adică legal, cât timp îmi va permite această funcţie să o ocup. Legal. Când se va lua o decizie regulamentară de revocare a mea, cum scrie în Regulamentul Camerei Deputaţilor, atunci mă voi întoarce ca deputat neafiliat. (…) ‘Marţea neagră’ a fost un exemplu elocvent şi, când nu voi mai fi preşedintele Camerei Deputaţilor, o să vă mai povestesc şi alte lucruri. (…) Dacă vor forţa o modificare de Regulament, se confirmă ceea ce am spus — că doresc cu ardoare să pună mâna pe această funcţie ca să modifice în următoarele luni legislaţia penală acolo unde au interes, or legislaţia rutieră dacă îi deranjează cumva. Încalci legea acum, o încalci şi mai târziu”, a mai spus Zgonea, care a atras atenţia în context asupra existenţei „abuzului în serviciu”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata