Valuta turcească înregistrează un nou minim istoric

După ce președintele Turciei a decis să demită oficiali ai băncii centrale, valuta turcească înregistrează un nou minim istoric,

Iar demiterile au venit după ce Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii.

De altfel şi presa internațională informează că lira turcească a atins un minim istoric, asta după ce președintele preşedintele ţării a  recurs la demiterea unor oficiali ai băncii centrale. Decretu prin care îi înlătura din funcții a fost publicat în timpul nopții.

Unul din ei s-a opus reducerii ratei dobânzii

Astfel că Ugur Namik Kucuk se află printre cei care au fost înlăturați din funcție. Acesta a fost singurul membru al comitetului de politică monetarp al băncii care s-a opus reducerii ratei dobânzii.

În plus, acesta s-a opus politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira.  De altfel, această măsură a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Mulți investitori străini și-au retras banii din Turcia

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar.

Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018.

Din această cauză, mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă.

În contextul economico-financiar, investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata