Vânzarea a aproape 2.000 de locuinţe ANL, în atenţia Guvernului

Guvernul ar putea transfera miercuri, 11 august, aproape 2.000 de apartamente construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în proprietatea privată a statului, pentru a putea fi vândute către chiriaşi.

Potrivit agendei probabile de lucru a Executivului, remise marţi, 10 august, Cabinetul ar putea lua în discuţie un proiect de hotărâre de guvern „pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional şi aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora”.

Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, sumele obţinute din vânzarea locuinţelor ANL către chiriaşi vor fi folosite pentru finanţarea construirii de noi locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

„Având în vedere că finanţarea Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri destinate închirierii s-a realizat şi se realizează din surse ale bugetului de stat, inclusiv din credite externe contractate şi garantate de stat, s-a prevăzut ca locuinţele să facă obiectul proprietăţii private a statului, astfel încât, la o eventuală vânzare, sumele obţinute să se constituie ca resurse bugetare destinate refinanţării Programului”, se arată în proiectul de HG.

Prin vânzarea locuinţelor ANL, Guvernul urmăreşte „asigurarea stabilităţii unor specialişti în zona de rezidenţă în care s-au integrat din punct de vedere al activităţii profesionale şi al vieţii sociale”, precum şi „mobilitatea în dezvoltarea Programului, sumele acumulate în urma vânzării locuinţelor fiind destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, destinate închirierii altor tineri specialişti aflaţi în perioada de început a activităţii profesionale, în aceleaşi locaţii sau în altele noi, în funcţie de noile cereri înregistrate”.

În expunerea de motive a proiectului de HG se arată că, la cererea Guvernului, autorităţile locale care au în administrare locuinţe ANL au transmis eşalonat imobilele respective din proprietatea lor în proprietatea publică a statului.

Locuinţele la care se referă proiectul prezent sunt în judeţele Galaţi, Bacău, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Vâlcea, Suceava, Bihor. Cele mai multe sunt situate în Galaţi, aproape 700.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata