Vareniki este unul din deserturile tradiționale des întâlnite în comunitățile de ruși-lipoveni și ucraineni din Delta Dunării.
Pentru rețetă, potrivit Cristinei Trifanov din comuna Jurilovca, este nevoie de făină, apă, sare și brânză.
‘Din făină, o ceașcă cu apă și puțină sare se face un aluat care se întinde și se taie cu gura unei căni sau în forme speciale. În fiecare porțiune se pune brânză. Unele gospodine amestecă brânza cu smântână sau un ou. Apoi se adaugă cea de-a doua foaie de plăcintă, astfel încât fiecare colțunaș să iasă perfect’, spune Cristina.
Colțunașii se fierb în apă clocotită timp de cinci minute, iar la final se servesc cu un amestec din miere și smântână.
‘Rețeta aceasta e transmisă din generație în generație. Eu am învățat-o de la mama mea’, a adăugat Cristina.
De altfel, unele gospodine pun în aluatul pentru vareniki și un ou, iar dacă se înlocuiește compoziția din brânză cu un amestec din carne de porc și vită, colțunașii sunt la fel de buni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)