Varianta israeliana de „Southpark” ii infurie pe musulmani

 
Ahmed si Salim sunt parca copia fidela a personajelor  din indragitul serial de desene animate Southpark, doar ca de data aceasta in loc de vulgarii copii americani din serialul originar este vorba despre teenageri musulmani, cu nimic mai putin vulgari si care  reusesc  sa  strice toate  ocaziile  de  a  deveni adevarati teroristi.  Popularitatea acestor  scurte povestiri  iesite  din  mâna  autorilor  israelieni este  in crestere  razanta  si tot  la  fel este  si furia musulmanilor, scrie ziarul ceh Lidove Noviny.
 
Deja Emiratele Arabe Unite au dispus saptamâna trecuta blocarea accesului la controversatele desene animate. În episoadele Southpark israeliene, Ahmed si Salim sunt prezentati ca iubitori de seriale occidentale si tineri care joaca cu placere jocuri video. Tatal lor ar fi insa mai bucuros daca ei s-ar dedica terorismului, asa cum se cuvine unor buni musulmani.
 
În primul episod, cei doi sunt trimisi sa arunce in aer un autobuz israelian, insa dupa o scurta oprire la standul de inghetata lor le reuseste din intâmplare sa arunce in aer tocmai un autobuz palestinian. Nici nu este de mirare ca astfel de  scene  au  dus  si  la  prima  interdictie,  purtatorul de  cuvânt  al  oficiului de  reglementare a telecomunicatiilor din Emiratele Arabe Unite afirmând pe pagina AlArabyia.net ca a dat dispozitie providerilor de Internet sa blocheze acest film.
 
Eroii serialului vorbesc un fel de jargon puternic presarat cu anglicisme vulgare, redate de subtitrarile in engleza si ebraica. Autorii primelor patru episoade ale desenelor animate sunt doi animatori israelieni, Tom Trager si Or Paz, care au deschis chiar si un magazin virtual cu obiecte de propaganda a serialului pe pagina lor de Internet, www.ahmedandsalim.com.
 
Cei doi au promis sa scoata in fiecare saptamâna un alt episod pe piata, pe care il dau la liber oricui doreste „sa râda pe seama teroristilor”. Ei afirma ca, in ciuda a ceea ce s-ar putea crede, nu au nimic contra arabilor. Ei siau dat chiar o adresa email de contact in caz de intrebari sau amenintari cu moartea. Într-unul din episoade, spre exemplu, tatal cel exigent al celor doi tineri, ii obliga pe acestia sa actioneze ca teroristi.
 
„Daca nu o faceti o impusc pe mama voastra”, ameninta el infuriat , dupa ce tocmai a  impuscat o femeie cu burqa. „Dar tocmai ai impuscat-o pe mama”, vine raspunsul. Un palestinian de 23 de ani comenta serialul la postul TV francez, France 24, cu cuvintele: „Acest lucru nu va favoriza reconcilierea dintre arabi si evrei. Asa ceva doar alimenteaza ura”.
 
Nu este prima oara cind conflictul israelo-palestinian se muta in lumea artei, in 2007 un serial transmis de televiziunea araba Al-Aksa TV, detinuta de Hamas, prezentând un personaj asemanator cu Mickey Mouse, pe nume Farfur, care, impreuna cu colega sa de 12 ani, Sara, spune copiilor: „Punem bazele unei dominatii mondiale sub comanda islamica”.
 
Ei dadeau din cap aprobator in momentul când un tânar a sunat la telefon spunând: „Vom distruge evreii. Voi deveni martir”. În urma valului de proteste din mass-media occidentale, Farfur a fost retras, fiind ucis intr-una din scene de un agent israelian.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata