Vasile Blaga: Niciodată nu se va putea combate infracţionalitatea de la birou

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, susţine că aderarea la Spaţiul Schengen va reprezenta un pas important pentru România dar, în egală măsură, şi o imensă responsabilitate.

”Securizarea graniţelor pentru cei peste 500 milioane de cetăţeni europeni implică automat un grad ridicat de securitate şi pentru români. Ţara noastră are această capacitate. Există precedentul: eliminarea clauzei de salvgardare. Să ne amintim de aderarea la Uniunea Europeană pentru care am îndeplinit toate condiţionalităţile şi am demonstrat că merităm să ne alăturăm celorlalte State Membre”, a declarat ministrul Blaga, într-un interviu.

El a spus că principalele probleme sunt legate de infrastructură, dar că, împreună cu Ministerul Transporturilor, a fost demarat un plan de acţiuni şi a fost accelerat ritmul pentru îndeplinirea măsurilor asumate.

”Calendarul de aderare va fi respectat şi, mai mult decât atât, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim vor fi realizate chiar mai rapid decât este prevăzut. Termenul asumat de România şi Bulgaria pentru aderarea la Spaţiul Schengen este martie 2011. Am stabilit însă, împreună cu reprezentanţii celorlalte instituţii cu responsabilităţi în acest domeniu, să finalizăm toate acţiunile până la sfârşitul acestui an, iar primele trei luni ale anului viitor să fie rezervate, eventual, micilor retuşuri”, a mai spus oficialul MAI.

Ministrul Vasile Blaga consideră că securizarea graniţei cu Republica Moldova este extrem de importantă, întrucât aceasta va deveni, din primăvara anului viitor, frontieră externă a Spaţiului Schengen, ca şi graniţa de vest a ţării, unde a fost inaugurat, la începutul lunii martie, un nou punct de contact româno-ungar, Cenadul devenind ”un alt centru în care are loc un schimb operativ de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere”.

”Asumându-ne responsabilităţile pe care le presupune calitatea de Stat Membru, am găzduit, la Timişoara, reuniunea Grupului de lucru pe probleme de relocare. Evenimentul a reprezentat o premieră atât pentru ţara noastră, cât şi pentru grupul respectiv întrucât, de la constituire şi până în acest an, s-a reunit doar la Geneva”, a adăugat Blaga.

Potrivit acestuia, din punct de vedere financiar, MAI a alocat fonduri substanţiale atât de la bugetul de stat, cât şi prin fondurile comunitare puse la dispoziţie pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

”Programul Indicativ Facilitatea Schengen 2007-2009 cuprinde proiecte în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, iar instituţiile beneficiare au finalizat procedura de achiziţie a contractelor. (…) La sfârşitul anului 2009, Comisia Europeană a decis să prelungească perioada în care România să poată contracta fonduri prin Facilitatea Schengen, cu încă trei luni, respectiv până la 31 martie 2010, fapt ce se datorează în special implicării preşedintelui Traian Băsescu”, a mai spus Blaga.

În ceea ce priveşte stadiul realizării condiţiilor pentru aderarea la Spaţiul Schengen, el a precizat că România se află în cea de-a treia etapă ”şi cea mai importantă”, respectiv desfăşurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea în teren a stadiului implementării acquis-ului comunitar.

”Pe parcursul anului 2009 au fost organizate cinci astfel de vizite de evaluare pe domenii precum cooperarea poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime şi aeriene. Până în prezent au fost aprobate patru rapoarte de evaluare care evidenţiază că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea aquis-ului comunitar. (…) Niciunul dintre rapoarte nu recomandă o reevaluare a ţării noastre”, a precizat ministrul amintind de SCOMAR – Sistemul de Supraveghere şi Control la Marea Neagră – unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere a frontierelor maritime din Europa.

El a mai spus că pentru anul 2010 au fost programate alte două vizite de evaluare – pe frontiere terestre şi pe SIS/SIRENE – prima derulându-se la finalul lunii martie, iar cea de-a doua fiind stabilită pentru sfârşitul anului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata