Vasile Blaga: Noi credem că vom primi 24,5 milioane de euro de la UE pentru inundaţii

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat miercuri, 11august, la Guvern, că România ar putea primi suma de 24,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru pagubele produse de inundaţiile din perioada iunie-iulie, a căror valoare se ridică la 867.958.000 de euro.

Potrivit bilanţului final, prezentat de ministrul Administraţiei şi Internelor, costurile estimate ale pagubelor sunt:

  • ale reconstrucţiei infrastructurii naţionale – aproximativ 650 de milioane de lei (a celei rutiere este de 588 de milioane, iar a celei feroviare de 64 de milioane),
  • a reparării caselor avariate – 127 de milioane de lei,
  • a refacerii distrugerilor din agricultură – 521 milioane de lei,
  • iar în domeniile educaţiei, sănătăţii şi culturii – 12 milioane de lei.

Vasile Blaga a explicat că suma de care România ar putea beneficia din Fondul de solidaritate al UE – care este de aproximativ un miliard de euro – va fi mai mică decât cea de anul trecut, din cauză că anul acesta sunt state care au avut inundaţii înaintea noastră, cu pagube mult mai mari.

Vasile Blaga a precizat că, din centralizarea datelor, rezultă că ieşirea apelor din albiile naturale au determinat distrugerea a 443 de kilometri de lucrări de apărări de mal, erodarea a 240 de kilometri de diguri, afectarea a 35 de baraje (îndeosebi din Constanţa, Suceava, Tulcea, Neamţ, Sălaj, Botoşani, Bacău, Ialomiţa, Harghita, Maramureş şi Iaşi).

Potrivit ministrului, capacitatea funcţională a infrastructurii rutiere a fost diminuată considerabil pe 5.258 de kilometri (din care 132 de kilometri de drumuri naţionale, 1.036 de drumuri judeţene, 3.179 de drumuri comunale şi 910 kilometri de străzi în localităţi) şi au fost avariate 707 poduri, 2.729 de podeţe şi 216 traversări pietonale.

Ploile torenţiale au distrus reţele de utilităţi – alimentare cu apă – 31 de kilometri şi de canalizare – 38,5 kilometri, iar reţele electrice şi de furnizare a gazelor necesită lucrări de refacere în judeţele Caraş, Botoşani, Bacău, Suceava, Constanţa, Neamţ, Alba şi Mureş.

În domeniul agriculturii, au fost inundate 110.585 de hectare cultivate, 31.088 păşuni şi fâneţe şi distruse 1.113 poduri şi podeţe forestiere şi 832 de kilometri de drumuri forestiere.

Conform bilanţului prezentat au fost afectate 3.936 de case – cele mai multe în Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Tulcea (din care 863 distruse, restul avariate) şi aproximativ 10.000 de anexe gospodăreşti precum şi 147 de obiective socio-economice necesită refacere, cele mai multe fiind şcoli (87) şi biserici (33) dar şi spitale şi cămine culturale(3 ).

Potrivit lui Blaga:

  • Ministerul Transporturilor are nevoie de 749 de milioane,
  • Ministerul Dezvoltării – 127 de milioane,
  • Ministerul Agriculturii – 521 de milioane (362 pentru îmbunătăţiri funciare, pentru ANIF)
  • Ministerul Educaţiei – 9 milioane,
  • Mediul – 1,51 miliarde pentru lucrări de apărare a digurilor plus 36 de milioane pentru silvicultură,
  • iar Ministerul Administraţiei şi Internelor, care centralizează pagubele produse în unităţile administrativ teritoriale 1,56 miliarde de lei.

Premierul Emil Boc a precizat, miercuri, cu acelaşi prilej, că, la rectificarea bugetară vor fi asigurate sumele necesare pentru achiziţionarea materialelor pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii.

El a spus că este vorba de 30 de milioane de lei pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata