Vasile Blaga: România nu va pierde niciun ban din cei alocaţi aderării la Spaţiul Schengen

România nu va pierde niciun ban din cei 488 de milioane de euro alocaţi aderării la Spaţiul Schengen, a declarat miercuri, 5 mai, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, la masa rotundă cu tema ”Este pregătită România pentru aderarea la Spaţiul Schengen?”.

Menţionând studiile sociologice realizate la nivelul Uniunii Europene care demonstrează că peste 95% din cetăţeni apreciază în mod deosebit aderarea la Spaţiul Schengen, ministrul Blaga a precizat că România a traversat deja mai multe etape în această direcţie.

‘Am trecut cu bine toate cele şase evaluări, iar gradul de pregătire a fost considerat drept unul înalt”, a precizat ministrul Administraţiei şi Internelor, amintind de sistemul de supraveghere al României la Marea Neagră – SCOMAR – considerat de experţii europeni ”un exemplu de bune practici”.

El a adăugat că ţara noastră a reuşit, până în prezent, absorbţia a peste 80% din fondurile alocate aderării şi a reafirmat faptul că aderarea reprezintă un obiectiv strategic al Executivului.

Blaga a mai spus că vor trebui finalizate lucrările la terminalele aeroporturilor din Timişoara şi din Otopeni şi a opinat că cel mai probabil lucrările la aeroportul din Timişoara vor fi finalizate la 30 octombrie.

”Nu mergem pe calendarul de acţiuni asumat prin strategie, ci pe un plan prioritar astfel încât să ne realizăm toate obligaţiile până la 31 decembrie. (…) Convingerea mea este că vom reuşi să intrăm la 27 martie (2011 – n.r.) în Spaţiul Schengen”, a spus Blaga. Va trebui să asigurăm securitatea la toţi cei peste 500 de milioane de europeni. România va avea 2.070 de kilometri de frontieră.

Şi Dumnezeu ne-a dat la frontieră de toate – pădure, munţi, apă. Toate eforturile noastre se îndreaptă acum spre creşterea securităţii frontierelor externe. Ne stau la dispoziţie mijloace financiare impresionante. Am utilizat 130 de milioane de euro din fonduri PHARE, prin facilitatea Schenghen – 480 de milioane de euro, iar de la bugetul de stat 540 de milioane de euro. Nu vom pierde niciun leu”, a mai spus Blaga.

În ceea ce priveşte poliţiştii de frontieră, ministrul a precizat că a fost finalizată strategia pentru relocarea acestora şi a precizat că, din cei aproximativ 4.200 de poliţişti, 1.500, inclusiv din promoţia acestui an, vor continua să lucreze la poliţia de frontieră.

”Dacă nu eşti atent, apar probleme sociale foarte mari. (…) Oamenii trebuie să ştie unde vor avea locul. Eu am garantat că toţi cei serioşi şi cinstiţi şi care doresc să rămână în minister vor rămâne. Majoritatea nu în poliţia de frontieră pentru că, de fapt, acesta este obiectivul nostru – să nu mai vedem poliţie de frontieră până în marea Nordului. (…)

Vom întări posturile de poliţie locale, iar cei specializaţi în combaterea traficului de droguri, criminalitate etc. vor lucra în serviciile specializate ale poliţiei. Chiar dacă nu vom avea frontieră externă, criminalitatea, contrabanda, traficul vor căuta ca pe acolo să-şi facă de cap”, a adăugat Vasile Blaga.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, cel care a deschis dezbaterea organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Fundaţia „Nine O’Clock”, pe tema „Este pregătită România pentru aderarea la Spaţiul Schengen?”, a declarat că cel mai important obiectiv de politică externă, după aderarea la UE, îl reprezintă aderarea la Spaţiul Schengen.

Obiectivul României este acela de a adera la Spaţiul Schengen în martie 2011. Pentru atingerea obiectivului stabilit, în ţara noastră s-au desfăşurat şi se vor mai desfăşura, în cursul acestui an, misiuni de evaluare Schengen, respectiv frontiere terestre (martie 2010) şi SIS (Sistemul Informatic Schengen)/SIRENE (în decembrie 2010).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata