Vasile Dâncu, sociolog: „Societatea caută un tătuc, acum e Isărescu”

– Sociologul Vasile Dancu afirma ca societatea romaneasca este una isterizata si nu poate produce solutii pentru iesirea din criza. El spune ca politicienii nu sunt preocupati decat de imagine si de popularitate.

.
Sociolog şi profesor universitar, Vasile Dancu, spune pe blogul personal ca si-a pierdut increderea in resursele politice pentru depasirea crizei. „Nu vom duce pana la capat nicio masura, vom sacrifica tot ce se gaseste si vom plati costuri duble. Ne vom afunda intr-o saracie de durata, ne vom indatora pentru cateva generatii fara nici un rezultat”, arata acesta.

Ovidiu Nahoi: Care este, din punct de vedere sociologic, tabloul societatii romanesti in conditiile de astazi?

Vasile Dancu: Eu cred ca societatea romaneasca de azi este una nevrotica, lipsita de proiect. Avem o incredere foarte mica, aproape inexistenta in institutii. Suntem intr-un varf de tensiune isterica in care nu cautam o solutie de rezolvare, ci mai degraba putem vorbi doar despre o descarcare de tensiune. Guvernul nu a facut nimic de doua saptamani, nici sindicatele sau patronatele nu au propus nimic important.

Totul este o descarcare de factura psihologica. Societatile care au un capital de incredere important cauta solutii pentru rezolvarea crizelor, urmeaza un program si sunt, de regula, eficiente. In Romania, increderea in institutii este foarte mica, in timp ce 48% din romani spun ca au incredere in familie. Noi suntem intr-o situatie de neincredere colectiva care nu va produce, probabil, nici o solutie.

Ion M. Ionita: Ce se intampla cu asemenea societati? Ce va urma in Romania?

In general, aceste tipuri de societati cauta tot solutii nevrotice. In primul rand se cauta un lider providential, se cauta tatucul care sa rezolve ceva. Acum a aparut ideea cu Mugur Isarescu. Se spune ca el este omul providential. Toamna trecuta, se spunea ca un astfel de om ar fi Klaus Johannis. Dar asemenea abordari sunt utopice, pentru ca un om singur, chiar genial, nu ar putea face mare lucru.

Integral in Adevarul

Citește și
2 Comentarii
  1. nicolae spune

    Nu doresc sa cred ca toti alesii nostrii sunt asa de incompetenti fiindca ar fi o mare rusine pentru natiunea ROMANA .Unul cu 4 clase cizmar niclin sa cred ca a facut mult ma-i mult bine decit toti acesti politiceni la un loc .Dar mare mare atentie ca aceasta criza care se tot se adinceste din ce in ce mai mult sa nu degenereze fiindca atunci cei cu averi strinse peste noapte adica miliardarii de carton sa nu ma-i aiba timp sa se bucure de ce au strins nici ei nici copii si nici neamurile .Mare grija nu fortati mprea tare destinul .Cu stima TESLARIu

  2. hagitudose spune

    D-le Dincu,
    Este adevarat ca Emil Boc a facut armata la Securitate in Fetesti iar in acea unitate erai si dumneata?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata