Vasile Dîncu: Noile ghiduri ale solicitantului vor apărea de săptămâna viitoare

Noile ghiduri ale solicitantului pentru accesarea fondurilor europene vor fi date publicităţii începând de săptămâna viitoare, a declarat, luni, 29 februarie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, el precizând că acestea vor fi „mai pragmatice”, mai uşor de aplicat şi de înţeles decât ghidurile anterioare.

„Începând de săptămâna care vine (vor apărea noile ghiduri — n.r). Noi aveam şase ghiduri, plus unul, care sunt finalizate deja, discutate şi cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu partenerii sociali. Problema este programul MySmis, care în noua formulă va trebui să integreze toate aceste programe, să formeze o bază pentru introducerea datelor. Conform discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, până la 1 martie era termenul să se termine acest program. În momentul acela deja putem să dăm drumul. În caz că nu se termină programul la timp, vom da drumul pe hârtie”, a afirmat vicepremierul, prezent la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, răspunzând unei întrebări în acest sens.

El a apreciat că viitoarele ghiduri vor cuprinde schimbări semnificative faţă de cele anterioare, în contextul în care s-a trecut la o nouă fază de planificare a dezvoltării europene.

„Cred că aceste noi ghiduri vor fi mai pragmatice şi cred că vor fi mai uşor de aplicat, mai uşor de înţeles, iar pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corecţii sau alte lucruri”, a spus Dîncu.

În acest context, el a opinat că rata de absorbţie a fondurilor va creşte. De asemenea, vicepremierul şi-a exprimat speranţa că, în urma colaborării cu asociaţiile primarilor şi ale consiliilor judeţene, va fi îmbunătăţită relaţia cu beneficiarii.

„O parte din aceste pierderi de fonduri au fost determinate în anii trecuţi şi de lipsa unei comunicări cu beneficiarii, care nu au înţeles într-un mod univoc ghiduri făcute foarte complicat, câteodată mai complicat decât erau prevăzute la Bruxelles. Să sperăm că în acest timp am depăşit aceste elemente. N-or fi perfecte nici ghidurile acestea, dar sperăm că sunt mai simple şi mai bune decât cele din anii trecuţi”, a precizat el.

Vasile Dîncu a subliniat că noul Program Operaţional Regional, în comparaţie cu cel din perioada 2007 — 2014, va pune accent pe asociere, interconexiune şi proiecte care să servească unor zone din ce în ce mai largi.

„Vom premia, ca să zicem aşa, de la Guvern, prin strategiile legate de fondurile europene, pe acei oameni care îşi asociază zone metropolitane în jurul lor. Se asociază mai multe oraşe din zonă, aceşti oameni pot să primească mai multe resurse şi pot să gestioneze programe mult mai complexe”, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că este necesară şi o creştere a capacităţii administrative la nivel local, prin intermediul unor programe.

„Nu doar la nivel central, aşa cum se întâmplă de câţiva ani, ci să sprijinim şi administraţia locală, care să aibă oameni pregătiţi în domeniul fondurilor europene, să aibă departamente care să poată dezvolta strategii, oameni pregătiţi în zona absorbţiei de fonduri europene şi pentru licitaţii publice, în zona de achiziţii publice”, a mai spus Vasile Dîncu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata