Vaticanul a publicat în premieră informații despre proprietățile sale imobiliare

În premieră, Vaticanul a publicat informații despre proprietățile imobiliare deținute, dezvăluind că are peste 5.000 de proprietăți, în cadrul celei mai detaliate raportări financiare din istoria sa, transmite Reuters.

De altfel, informația a fost inclusă în două documente, o declarație financiară consolidată aferentă anului 2020 pentru Sfântul Scaun și primul buget public din istorie pentru Administrația Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA), scrie News.ro.

În prezent,  APSA un birou pentru contabilitate generală, gestionează proprietăți imobiliare și investiții, plătește salarii ș acționează drept birou de achiziții și departament de resurse umane.

Cele două documente au peste 50 de pagini de informații financiare, care includ grafice, hărți și interviuri explicative.

Iar în Bugetul APSA, de 30 de pagini, arată că deține 4.51 de proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, în afară de ambasadele din jurul lumii. Doar aproximativ 14% din proprietățile sale italiene au fost închiriate la tarife de piață, în timp ce celelalte au fost închiriate la tarife reduse, multe pentru angajații Bisericii. Aproximativ 40% sunt clădiri instituționale precum școli, mănăstiri și spitale. Documentația arată că APSA deține proprietăți ca investiții în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne și Paris. O clădire din districtul South Kensington din Londra a dus la pierderi enorme după ce a fost cumpărată de către Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiție în 2014.

Marți va începe la Vatican un procesul în care 10 persoane sunt acuzate în legătură cu achiziționarea acestei clădiri, între care un cardinal cunoscut. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare și abuz de serviciu.

Părintele Juan Antonio Guerrero, șeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că clădirea va fi vândută în curând. El a spus că procesul va fi ”un punct de cotitură” în credibilitatea Vaticanului în materie economică și că un eveniment similar nu ar putea fi repetat din cauza măsurilor adoptate de atunci.

Anul trecut, Papa Francisc a privat secretariatul de stat de controlul asupra fondurilor sale, transferându-le către APSA și cu supravegherea SPE. O declarație financiară consolidată separată pentru Sfântul Scaun, emisă sâmbătă, a arătat un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere față de un deficit de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administrația centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea Bisericii mondiale de 1,3 miliarde de membri, reprezentanțele sale diplomatice globale și operațiunile media. Vatican City, inclusiv Muzeele Vaticanului și banca Vaticanului, are un buget separat.

În prezent, pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost preluați din Peter’s Pence, un fond de donații pentru a-l ajuta pe papă să desfășoare activitatea mondială a Bisericii.

Pandemia COVID-19 a lovit puternic veniturile Vaticanului în 2020. Bazilica Sf. Petru și Muzeele Vaticanului, acestea din urmă o sursă importantă de venituri, care în 2019 a primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori, au fost închise sau doar parțial deschise o mare parte din anul 2020.

Sursa: Profit.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata