Vedeţi cu cât ni s-a scumpit viaţa în iulie, după majorarea TVA

Preţurile au înregistrat o creştere lunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,38% în iunie la 7,14%, ca urmare a majorării TVA la 24%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri  au fost înregistrate la ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR, consemnează Adevărul.ro.

Creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.

Viciul fumatului i-a făcut pe români să scoată din buzunar cu 9,4% mai mult pentru un pachet cu ţigări, comparativ cu luna iunie.

Astfel, pe segmentul mărfuri nealimentare, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ţigări, de 9,47%, şi energie electrică şi gaze, de 4,2%. Şi preţul combustibililor a crescut cu 2%, în timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorările de preţuri s-au situat între 0,37% şi 2%.

Plătim mai mult pentru a mâncă sănătos – fructele, cele mai scumpe din categoria alimente

La categoria alimente, cea mai mare creştere de preţ, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe. De asemenea, creşteri mai mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, slănină şi grăsimi, de 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, de 2,5%, şi băuturi alcoolice, de 2,44%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata