Veniturile şi cheltuielile efectuate de către competitorii electorali

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi al campaniilor electorale din cadrul instituţiei efectuează, începând de luni până pe 10 februarie, verificarea documentelor privind veniturile încasate şi cheltuielile efectuate de către competitorii electorali în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019.

AEP arată că pentru un număr de şase competitori electorali care au întrunit pragul de 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional verificările vizează şi rambursarea sumelor cheltuite, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (3) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestei prevederi, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Parlamentul European şi Preşedintele României, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianţelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidaţilor independenţi, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel naţional în cazul în care partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidatul independent a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional.

Autoritatea precizează că pentru zece competitori electorali care nu au întrunit pragul electoral de 3% se verifică legalitatea veniturilor şi cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală.

Rezultatele finale ale verificărilor întreprinse de departamentul de specialitate din cadrul AEP vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pe pagina de internet a Autorităţii.

AEP reaminteşte că pe site-ul www.finantarepartide.ro se găsesc informaţii privind situaţia contribuţiilor electorale, a sumelor solicitate la rambursare şi a datoriilor înregistrare de către competitorii electorali pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata