Vicepremierul cere partidelor, în special USR, să susțină proiectul „România educată”

Raluca Turcan a cerut partidelor care susțin că educația este prioritară, în special USR, să sprijine proiectul lui Klaus Iohannis, „România educată”, în contextul rezultatelor testelor PISA. Vicepremierul a atenționat că, în caz contrar, rezultatele vor fi mai rele la următoarea evaluare.

„Rezultatele PISA arată cel mai clar nevoia de a pune în practică proiectul România Educată. Solicit tuturor partidelor care declară că educația este pe primul loc, în special USR, dar și parlamentarilor altor formațiuni politice, să susțină proiectul președintelui Klaus Iohannis – România Educată! Dacă nu vom implementa cât mai repede proiectul România Educată, rezultatele se pot chiar înrăutăți la următoarea evaluare! Avem obligația să asigurăm fiecărui copil șansa la o educație de calitate în România!”, a scris Raluca Turcan, marți, pe Facebook.

Liberalul a precizat că astfel de rezultate sunt efectul modificărilor dese, prin ordonanțe de urgență în educația și schimbarea a numeroși miniștri ai Educației.

„Am ajuns în această situație fix pentru ca s-au făcut schimbări după ureche, heirupiste, generate doar în contextul unor rezultate dramatice la evaluări. Avem obligația să nu acționăm ca PSD care se raportează la educație doar electoral. Am avut 10 miniștri ai educației în 5 ani, 64 de ordonanțe generate de urgențe, fără a evalua efectele și fără a gândi ce se întâmpla în timp”, a conchis Turcan.

Reprezentanții USR au solicitat declanșare stării de urgență în educației și au invitat toate partidele parlamentare la dezbateri imediat pentru a găsi soluții în domeniu, în contextul raportului PISA publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Partidul condus de Dan Barna precizează, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX, că urgența vine după publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA care arată că învățământul românesc ocupă ultimul loc la matematică și penultimul la citire și științe din Uniunea Europeană.

59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata