Victor Paul Dobre (PNL) va propune revenirea la votul pe listă

Vicepreşedintele PNL deputatul Victor Paul Dobre a anunţat joi (15 iulie 2010) la Galaţi, că va prezenta partidului o propunere de modificare a legii electorale astfel încât să se revină la votul pe listă pentru alegerea parlamentarilor şi să se renunţe la sistemul de vot uninominal.

„Părerea mea este că e cazul să ne întoarcem la votul proporţional, sistemul de vot pe liste, şi aş face chiar un pas înainte – liste naţionale”, a declarat Victor Paul Dobre. Liberalul spune că în acest fel s-ar reduce costurile cu organizarea alegerilor chiar şi cu 60 la sută, deoarece nu ar mai fi necesară tipărirea de buletine de vot pe fiecare colegiu pentru senatori şi deputaţi, apoi s-ar scurta şi perioada de funcţionare a birourilor electorale judeţene, precum şi cea a Biroului Electoral Central.

„Ar dispărea uninominalul, colegiile, ar fi birourile secţiilor de votare, un singur tur. La nivelul judeţelor sunt birourile judeţene care funcţionează o lună şi stau şi aşteaptă mai mult, ar funcţiona cu o zi-două înaintea birourilor de secţii şi îşi termină treaba când ar centraliza buletinele de vot la nivelul judeţelor, apoi se fac procesele-verbale şi se expediază la Bucureşti. Nici BEC mai mult de o lună nu ar funcţiona.

Ar semăna destul de mult cu alegerile europarlamentare”, a explicat liberalul. Dobre consideră că este necesar ca şi campania electorală să se scurteze la maxim două săptămâni. „Dacă ne uităm la ultima campanie totul a fost o minciună şi cred că două săptămâni sunt suficiente. Nu trebuie o lună sau o lună şi jumătate”, a mai spus Dobre.

În opinia acestuia, sistemul de vot uninominal a dezamăgit şi din acest motiv este de părere că este nevoie să se revină la votul pe liste. „Noi avem în momentul de faţă o lege electorală care cred că, deşi s-au pus mari speranţe în sistemul uninominal, ea a dezamăgit, şi în modul cum au fost aleşi aleşii, şi în modul în care a funcţionat şi până la urmă fiecare suntem dependenţi de partidul pe lista căruia am fost.

Aţi văzut – votăm toţi cu bilele la vedere. Pe de altă parte, s-a creat şi un fenomen unic, s-a creat în Parlament un partid nou. Deci din acest punct de vedere eu cred că uninominalul aşa cum se aplică la noi este un eşec”, a afirmat Dobre.

Liberalul a mai spus că un sistem de vot uninominal într-un singur tur pe principiul englezesc „câştigătorul ia tot” nu ar conduce la o bună reprezentativitate în Parlament, iar un sistem de vot uninominal în două tururi ar spori şi mai mult cheltuielile cu organizarea alegerilor. Victor Paul Dobre a ţinut să precizeze că este un punct de vedere personal pe care îl va prezenta partidului care va lua o decizie în acest sens.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ovidiu spune

    Bai javrelor, dar nu va e rusine?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata