Victor Ponta i-a ridicat preşedintelui Băsescu problema deciziei CCR în cazul Legii funcţionarilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a amintit şefului statului, Traian Băsescu, faptul că a fost declarată neconstituţională şi Legea care a modificat statutul funcţionarilor publici, însă liderul de la Cotroceni a refuzat să dea curs acestui subiect la consultările de luni (26 aprilie 2010).

„Şi, dacă nu vă deranjează, dacă tot ideea dumneavoastră a fost foarte bună, în mod sigur sunteţi informat că mai avem o problemă tot în urma unei decizii a Curţii Constituţionale”, a spus Ponta.
Băsescu, însă, a afirmat că subiectul consultărilor de luni dintre partide şi preşedinte îl constituie doar Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, însă s-a arătat dispus să discute pe viitor şi această chestiune.

„Am o rugăminte… Putem discuta, faceţi o solicitare… Eu nu sunt în măsură să mă pronunţ pe alte chestiuni decât pe ANI, legat de complexitatea a ceea ce s-a întâmplat, implicaţiile deosebite pe care le are pentru credibilitatea României, pentru că până la urmă Legea ANI a trecut prin Parlament, a fost susţinută de tot spectrul politic, iar acum una din condiţiile care fac să ne mişcăm pozitiv în mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie s-a prăbuşit urmare a deciziei Curţii Constituţionale”, a spus Băsescu.

Referitor la decizia CCR privind ANI, Băsescu a opinat că aceasta i se pare „în neregulă”. „Eu, dacă vreţi un punct de vedere personal, trebuie să vă spun că mi se pare în neregulă decizia Curţii de a defrişa de atribuţii Agenţia Naţională de Integritate pentru un singur motiv: nu este o instituţie care funcţionează pentru toţi cetăţenii României, ci doar pentru cei care vor să ocupe funcţii importante în politică – preşedinte, miniştri, parlametari, consilieri, primari.

Deci, oamenii când vin şi candidează la o asemenea funcţie ştiu că trebie să-şi supună controlului public averile. De aceea, mi se pare că opţiunea voluntară a celor care ne aflăm în politică este considerată ilegală de Curtea Constituţională”, a explicat Băsescu.
Liderul de la Cotroceni a făcut un apel la parlamentarii alianţei PSD+PC pentru a vota în Legislativ proiectul guvernamental de modificare a Legii ANI, în sensul celor decise de Curtea Constituţională.

„Cum nu pot discuta deciziile Curţii Constituţionale, fac un apel la dumneavoastră să se corecteze neajunsul pe care îl avem într-o obligaţie asumată de noi în relaţia cu Bruxellesul”, i-a mai spus Băsescu lui Ponta.
În context, liderul PSD l-a întrebat pe preşedinte dacă parlamentarii social-democraţi şi conservatori vor putea depune amendamente la proiectul guvernamental privind ANI.

„Putem avea şi noi amendamente la acest proiect, domnule preşedinte?”, a întrebat Ponta. „Indiscutabil”, a răspuns Băsescu. El a explicat că în Guvern a fost adoptat un text care va fi trimis la Parlament. „Sigur că nu vă cer să-l adoptaţi aşa cum îl emite Guvernul. Parlamentul are două Camere, se va pronunţa fiecare asupra textului, în coimisii. Singura problemă este ca acest lucru să se petreacă în circa 10 zile”, a spus Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata