Victor Ponta, liderul opoziţiei nu pune preţ pe forţele oculte din politica românească

Partidul Social-Democrat (PSD), care a dominat scena politică a primilor 15 ani ai istoriei României post-comuniste, trece prin momente agitate, scrie cotidianul irlandez Irish Times.

Înfrânt în alegerile din 2004, PSD părea că se va reîntoarce la putere în luna decembrie a anului trecut, atunci când sondajele de opinie sugerau că liderul său, Mircea Geoană, l-ar înfrânge pe preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, la alegerile prezidenţiale.

Geoană, scrie Irish Times, nu a pierdut doar alegerile, ci s-a şi expus ridicolului, alături de partidul său, susţinând că a pierdut alegerile deoarece a fost atacat cu ‘energie negativă de un parapsiholog angajat de perfidul Băsescu’.

Acest atac ocult, s-a plâns Geoană, i-a afectat concentrarea în timpul unei dezbateri televizate pentru alegerie prezidenţiale şi a făcut parte dintr-o strategie a echipei de campanie a rivalului său de a exploata puterea mistică a flăcării violet, prin purtarea de cravate, şosete şi de alte accesorii de culoare violet la anumite ocazii importante.

Geoană, scrie Irish Times, nu este ‘un prostănac creduľ – a fost timp de patru ani ministru de externe al României după ce a servit ca ambasador la Washington, însă critica sa bizară relevă nu doar puterea pe care o are superstiţia în viaţa din România, ci şi starea dificilă în care au ajuns social-democraţii.

În pofida umilinţei suferite, s-a crezut că Geoană va păstra preşedinţia partidului la congresul din luna februarie. Trei vrăjitoare care au participat la întâlnire pentru a împiedica orice manifestare a flăcării violet i-au prezis încrezătoare victoria, comentează The Irish Times.

Însă Geoană a pierdut în faţa lui Victor Ponta (37 de ani), un PSD-ist ‘enervant de tânăr’ – după cum mărturiseşte singur – care va conduce un partid plin de ‘animale politice importante’ şi bântuit de stafiile fostului dictator Nicolae Ceauşescu şi ale Partidului Comunist Român, de pe ale cărui ruine partidul s-a ridicat după revoluţia din 1989.

Geoană şi-a admis înfrângerea cu graţie şi fără să facă aluzie la vrăjitorie, poate chiar cu un sentiment de uşurare că altcineva va trebui să ‘repare’ PSD şi să îl scape de binemeritata acuzaţie de nepotism şi corupţie.

Pe de altă parte, tinereţea lui Ponta, energia şi firea sa deschisă nu pică tocmai bine unora din vechea şi demodata vilă din Bucureşti, care serveşte drept sediu al PSD.

Jucător pasionat de baschet şi actual campion, din postura de copilot, în campionatul naţional de raliuri, Ponta este cu siguranţă foarte energic. Cu toate acestea, mulţi români se întreabă dacă Ponta va avea inteligenţa politică de a revigora PSD şi de a supravieţui luptelor complicate pentru putere din cadrul acestuia.

Între timp, mai mulţi membri ai PSD au părăsit partidul alăturându-se unui nou bloc independent, deschis cooperării cu guvernul partidului de centru-dreapta, apropiat de preşedintele Traian Băsescu.

Reputaţia proastă a PSD ca ‘partid al mitei’ a afectat primele săptămâni petrecute de Ponta la conducerea formaţiunii, în condiţiile în care parlamentul a votat arestarea unui senator al acestui partid pe baza acuzaţiilor de corupţie. În prezent, senatorul PSD Cătălin Voicu se află în închisoare, aşteptând să fie judecat pentru trafic de influenţă şi fraudă, într-un caz în care este implicat un judecător al Curţii Supreme şi doi importanţi oameni de afaceri.

Cazul Voicu a distras atenţia românilor de la criza economică ce a forţat ţara să accepte un ajutor de 20 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, în schimbul promisiunii de a implementa ample şi nepopulare măsuri de reducere a cheltuielilor.

Confruntat cu pericolul constant al unor greve din partea celor ameninţaţi să rămână şomeri, guvernul, scrie Irish Times, a făcut prea puţine pentru a restructura o economie care se afla într-o creştere rapidă, datorită unui boom al creditelor şi al sectorului imobiliar, înainte să se prăbuşească puternic anul trecut.

Potrivit Irish Times, se aşteaptă ca Ponta (care doreşte, printre altele, reformarea sistemului de impozitare şi oferirea de atribuţii regiunilor pentru a cheltui miliardele de euro oferiţi prin fonduri europene) să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale, prevăzute pentru 2014.

Dacă va pierde, comentează publicaţia irlandeză, el nu va da vina pe ‘energia negativă’ sau pe ‘flacăra violet’, pentru că, după cum a precizat, ‘acesta este cel mai ridicol mod de a accepta o înfrângere’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata