Victor Ponta speră că Iohannis va debloca procesul aderării României la Schengen

România este pregătită să adere la spațiul european de liberă circulație Schengen, a declarat miercuri, 17 decembrie, premierul român Victor Ponta la o întâlnire cu trei agenții internaționale de presă, exprimându-și totodată speranța că președintele ales Klaus Iohannis, etnic german, va reuși să deblocheze acest dosar dificil, relatează AFP.

‘Nu mi-am schimbat părerea, iar aceasta este de asemenea opinia majorității liderilor europeni: România este pregătită să se alăture spațiului Schengen’ și este în măsură să asigure securitatea la frontierele sale, a declarat șeful executivului român, citat de agenția France Presse. ‘Dar va fi o decizie sută la sută politică și sper că domnul Iohannis va avea mai mult succes’ decât predecesorul său, Traian Băsescu, pentru a-i convinge pe omologii săi europeni, mai ales că ‘vorbește limba potrivită’, a glumit premierul român, menționează în continuare AFP.

Agenția franceză de presă amintește că președintele ales Klaus Iohannis, care vorbește și limba germană, a produs o surpriză la scrutinul din luna decembrie, când a reușit să se impună în fața lui Victor Ponta, și este sprijinit de cancelarul german Angela Merkel.

La fel ca și Bulgaria, România bate la ușa spațiului Schengen din anul 2011, dar unele state, precum Olanda, apreciază că Bucureștiul trebuie să facă mai multe progrese în lupta împotriva corupției și în securizarea frontierelor, Franța exprimând se asemenea rezerve față de aderarea României la acest spațiu de liberă circulație, notează sursa citată.

Totuși, justiția română, spre deosebire de cea bulgară, a făcut mari progrese în ultimii ani, mergând până la condamnarea unui fost premier găsit vinovat de fapte de corupție, progrese ce au fost salutate de UE, adaugă AFP.

Pe de altă parte, Victor Ponta a reiterat aspirația României de a adera la zona euro la orizontul anului 2019. Țara ‘îndeplinește — dacă nu mă înșel — cele cinci criterii de aderare’, mai ales în materie bugetară, a explicat premierul român. ‘Însă în ceea ce privește criteriile reale, nu suntem în măsură să rezistăm în fața concurenței din zona euro’, a recunoscut șeful executivului de la București, subliniind nevoia imperativă de creștere a investițiilor și de modernizare a infrastructurii naționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata