Viena oferă prima de casare pentru biciclete vechi

Începând de luni, Viena ofera o prima de casare pentru biciclete, cei care predau o bicicleta veche putând primi 70 de euro in cazul in care dovedesc pe loc ca au achizitionat una noua, scrie ziarul austriac Wiener Zeitung.

Nu este vorba in aceasta privinta de o prima de casare, ci de una ecologica, asigura consilierul municipal pentru transport Rudolf Schicker (SPOe – social-democrati), cu ocazia unei conferinte de presa sustinute luni.

Prin aceasta actiune nu se intentioneaza imbunatatirea bilantului in materie de emisii daunatoare, la fel ca in cazul primei de casare pentru automobile, ci ameliorarea sigurantei circulatiei stradale, prin folosirea noilor tehnici.

Deocamdata, actiunea este limitata la 500 de biciclete si va fi prelungita in caz ca va exista cerere suficienta, insa nu la nesfârsit, spunea Schicker. Proiectul este derulat prin intermediul clubului auto austriac ARBOe, la care trebuie predate bicicletele respective.

Pentru ca bicicleta sa poata fi predata, ea trebuie sa corespunda reglementarilor referitoare la circulatie, iar cei interesati trebuie mai intâi sa se inscrie pe pagina internet a ARBOe, explica directorul executiv al clubului auto, Herbert Huebner.

Cei care nu mai gasesc loc pe lista celor 500 de norocosi se pot inscrie pe o lista de asteptare, urmând sa avanseze pe lista in cazul in care un potential câstigator nu se prezinta in interval de sapte zile sa-si ridice prima.

Câstigatorii primei trebuie sa prezinte un bon de cumparare al unei biciclete nu mai vechi de 14 zile si in valoare de cel putin 140 de euro. Ei mai trebuie sa prezinte si un document de identitate si sa dovedeasca ca au domiciliul principal in Viena.

Bicicletele vechi vor fi reconditionate in atelierul de biciclete al asociatiei de resocializare Neustart, urmând ori sa fie revândute ori date nevoiasilor, arata directoarea executiva a asociatiei, Susanne Artner-Aigner.

Schicker facea referire la faptul ca, in ciuda unei cresteri a cotei ocupate de biciclete in cadrul circulatiei, numarul de accidente in care sunt implicate bicicletele a scazut cu 10% in ultimii 3 ani, si asta in conditiile in care, potrivit Automobil Clubului Austria (VCOe), vienezii parcurg zilnic circa 720.000 de kilometri pe bicicleta.

La nivel de Austria, Viena este prima care recurge la aceasta actiune. Potrivit purtatorului de cuvânt al lui Schicker, Martin Schipany, ca model pentru actiunea austriaca a servit orasul german Mannheim, unde din luna mai se pot incasa 50 de euro in contul unei biciclete vechi.

În Austria insa nu se primeste orice bicicleta: pentru a fi eligibili, cei interesati trebuie sa predea o bicicleta capabila sa circule si care sa corespunda, in cazul ideal, si reglementarilor de circulatie. “Doar un cadrul cu doua pneuri si o sa ruginita nu este suficient pentru a obtine prima”, explica Schipany.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata