Vîntu: Nu e vorba de niciun document falsificat; e cineva care şi-a luat un buletin moldovenesc

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut joi că nu are legătură cu persoana care şi-a făcut documente de călătorie în Republica Moldova folosind fotografia sa şi că acest caz, pentru care a fost adus la Parchet, este de acum 11 ani.

„În 2003 eu nu aveam niciun fel de interdicţie de a pleca din ţară. Prima mea ieşire din România către Moldova a fost în 2008. Până în anul 2008 eu nu am intrat în Republica Moldova. Procurorii vor verifica lucrul acesta şi vor da, mai mult ca sigur, soluţia care se impune. Deci, nu e vorba de niciun document falsificat, niciun paşaport falsificat, e vorba de cineva care şi-a luat un buletin moldovenesc”, a spus Vîntu, la ieşirea de la Parchetul General.

Omul de afaceri a adăugat că fotografia pe care a folosit-o respectivul cetăţean moldovean era a lui, arătând însă că poate fi găsită „pe toate site-urile din lume”.

Vîntu a explicat că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală în acest dosar după o sesizare a Parchetului din Republica Moldova.

„Parchetul din Republica Moldova a descoperit hârtiuţa aceea, care purta o semnătură anodină, în niciun caz semnătura mea. Lucrurile sunt clare pentru procurori, dar ei trebuie să verifice. Vor face o comisie rogatorie, vor merge la faţa locului, vor verifica că eu nu am avut nicio ieşire către Moldova până în 2008 şi dosarul se va închide”, a mai declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că acest subiect a apărut după 11 ani, Vîntu a răspuns: „După cum vedeţi, m-am tuns zero”.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus cu mandat joi dimineaţă la Parchetul General, el fiind acuzat că a falsificat documente de călătorie pentru a putea pleca din ţară.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că autorităţile din Republica Moldova au eliberat pe numele unui cetăţean moldovean un buletin de identitate şi un paşaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestuia.

Imaginea existentă în cadrul fişei personale a cetăţeanului moldovean a fost înaintată autorităţilor române, care au constatat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfăţişării lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Ca urmare a verificărilor efectuate de către autorităţile române, s-a stabilit în mod cert, prin intermediul unei constatări tehnico-ştiinţifice, că fotografia din fişa personală a cetăţeanului moldovean îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vîntu.

„În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat sau judecat în mai multe dosare penale.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata