Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să numească imediat miniștrii interimari

Premierul Viorica Dăncilă îi solicită președintelui Klaus Iohannis să numească imediat miniștrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern și Președinție.

„Deși președintele spune că nu el numește miniștri în situația dată, îi refuză prin declarații subiective și politice de la tribuna Administrației Prezidențiale. Ce este asta, dacă nu campanie electorală? Demagogie. Îi cer președintelui să numească miniștri interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, așa cum a decis CCR, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum i-a cerut Curtea de la început. Să ia o pauză de la campanie, de la poze de campanie și să își aducă aminte că are obligații constituționale pe care e obligat să le exercite”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută miercuri la sediul PSD.

„Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședinte de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale pe care este obligat să le și exercite”, i-a transmis premierul șefului statului.

Șeful Executivului a adăugat că președintele Klaus Iohannis este ipocrit, citind câteva dintre argumentele oferite de judecătorii Curții Constituționale în motivarea deciziei de admitere a conflictului juridic.

„Și vorbind de ipocrizie, dați-mi voie să vă citez din motivarea CCR de astăzi în ceea ce privește blocajul practicat de Klaus Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134 magistrații Curții Constituționale spun că citez «Numirea de urgență a miniștrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuității funcționării ministerelor. Trebuie asigurată funcționarea permanentă a guvernului și în condiții de normalitate a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziției politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Președintele statului a miniștrilor interimari, la propunerea primului-ministru». Am încheiat citatul”, a explicat Dăncilă.

Aceasta a vorbit și despre punctul 135 la care „Curtea consideră că și citez din nou: «Prin această conduită, Președintele a creat premisele blocării activității a trei ministere, afectând, astfel, buna funcționare a Guvernului și a întregii administrații publice». Am încheiat citatul”.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.

Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

De asemenea, nu există un conflict de natură juridică cu privire la propunerea ca ministru plin a Danei Gîrbovan la Justiție, a lui Mihai Fifor la MAI, a senatorului Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, a Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriate și Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice, propuneri trimise pe 26 august de premier la Cotroceni.

Pe 28 august, președintele Klaus Iohannis a refuzat remanierea propusă de șeful Executivului pe 26 august.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata