Virusul mortal West Nile s-a oprit la graniţa României

25

Autorităţile sanitare din România precizează că anul acesta nu s-a înregistrat pe teritoriul ţării niciun caz de meningită West Nile – boală infecţioasă care ajunge la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct de la om la om. În Grecia s-au înregistrat vara aceasta trei decese din cauza virusului West Nile, iar în Bulgaria încă se fac analize pentru a determina dacă unii pacienţi l-au contractat, conform Realitatea.net.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, ca măsură de prevenire, se impune ca autorităţile locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi.

În plus, specialiştii sfătuiesc populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice de îndepărtare a ţânţarilor. Totodată, se recomandă împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe utilizând mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substanţe chimice şi îndepărtarea din jurul locuinţelor a recipientelor cu apă stătută.

Oamenii sunt sfătuiţi, de asemenea, să se prezinte de urgenţă la medic când prezintă semne de boală: febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare.

În România, în 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire.

Cel puţin 16 persoane au fost infectate în Grecia cu virusul West Nile, a anunţat marţi postul naţional de radio din Bulgaria, adăugând că autorităţile elene au început să împrăştie substanţe în zonele cu ţânţari, relatează Sofia News Agency.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News