Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 20 mai, decretul de numire a lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Vlad Voiculescu va avea loc vineri, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat joi că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii.

El a arătat că a decis să îşi asume inclusiv un risc şi să îl propună pe Vlad Voiculescu pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, precizând că acesta este un economist cu experienţă de management în sistemul financiar, dar a avut ocazia să cunoască bine sistemul medical din România.

Fostul ministru Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat pe 9 mai demisia din funcţie. Ulterior, premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii până la numirea unui nou ministru.

***

Economistul Vlad Vasile Voiculescu a absolvit licenţa şi masterul la Universitatea de Economie şi Business din Viena (University of Economics and Business Administration), specializarea management strategic şi finanţe.

În timpul şederii în străinătate (din 2001) a acumulat o vastă experienţă în finanţarea proiectelor de infrastructură socială, de transport şi energie, precum şi în parteneriatele public-privat. A ocupat, printre alte funcţii, şi postul de vicepreşedinte al diviziei Infrastructură-Finanţe, în cadrul Erste Group Viena.

În decembrie 2015 a devenit director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Are şi o importantă experienţă în voluntariat, fiind membru fondator al mai multor asociaţii destinate suportului pacienţilor din România. A fondat Centrul Magic Camp (2014), o tabără specială destinată copiilor cu boli oncologice şi este membru al Asociaţiei Române împotriva Leucemiei (ARIL). Este, de asemenea, membru al  Institutului Aspen din România, membru fondator al reţelei Global Shapers Bucharest Hub şi vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Patient Coalition (din 2013), potrivit site-ului esmo.org.

A iniţiat, în 2008, aşa-numita „Reţea a citostaticelor”, prin care voluntarii transportau gratuit în România medicamente pentru tratarea cancerului care nu se găseau în spitalele şi farmaciile româneşti. S-a mai implicat în proiectul de finanţare a primului spital de tip greenfield din România.

În 2015 a fost premiat la Gala Participării Publice pentru eforturile de a aduce citostatice în ţară şi a câştigat Gala Cariere la categoria Rebel pentru o cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata