Vlădescu: Cu un deficit de 6,8 %, România trebuie să împrumute circa 8 miliarde euro

România ar trebui să împrumute anul acesta, în condiţiile unui deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB, circa opt miliarde euro, ceea ce ar duce datoria publică la aproximativ 37 la sută din PIB, a declarat luni, 17 mai, în deschiderea şedinţei Consiliului Economic şi Social, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘Am constatat, după primele trei luni ale acestui an, că există derapaje pe partea de venituri şi cheltuieli ce duc la un deficit de 9,1 la sută din PIB în 2010. În urma discuţiilor cu partenerii financiari internaţionali am agreat că deficitul cu care România poate fi o ţară care să prezinte încredere pentru partererii externi este sub şapte la sută şi am agreat un deficit de 6,8 la sută.

România, cu un deficit de 6,8 la sută trebuie să se împrumute, bani noi, fără refinanţare, cu circa 7,5- 8 miliarde euro, dincolo de rostogolirea curentă a obligaţiilor angajate deja. Asta ar determina majorarea de la circa 30 la sută către 36-37 la sută din PIB, cu o evoluţie peste 40 la sută anul următor, în condiţiile în care avem acord cu FMI.

Dacă ar fi trebuit finanţat un deficit de 9,1 % din PIB, banii noi necesari ar fi 10,5 – 11 miliarde euro, iar finanţarea de anul viitor, menţinând aceeaşi evoluţie a cheltuielilor bugetare şi ajustarea deficitului la şapte la sută, ar fi necesari bani noi spre 8-9 miliarde euro. Asta ar însemna în doi ani 19-20 miliarde adunate la datoria publică, ce ar ajunge la 50 la sută din PIB’, a explicat Vlădescu.

Consiliul Economic şi Social (CES), din care fac parte reprezentanţi ai guvernului, sindicatelor şi patronatelor, va decide luni, 17 mai, dacă dă sau nu un aviz favorabil pachetului de măsuri de austeritate convenite de guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Săptămâna trecută, aceasta, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a pus la dispoziţia sindicatelor toate datele solictate de acestea referitoare la memorandumul cu FMI. Vlădescu a afirmat că guvernul trebuie să reducă cheltuielile pentru a coborî deficitul bugetar de la un nivel potenţial de 9,1 la sută la 6,8 la sută din PIB şi că, de fapt, statul nu rămâne cu nişte bani în plus prin aceste măsuri, ci doar se îndatorează mai puţin.

Printre măsurile avute în vedere de autorităţi figurează reducerea salariilor în sectorul public, reducerea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj.

Confederaţiile sindicale vor ca reducerea de 25 la sută a veniturilor salariale să nu fie calculată pentru fiecare bugetar, ci pentru întreg fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a fondului de prime, inclusiv prin acordarea de concedii fără plată şi prin disponibilizări.

O altă solicitare a partenerilor sociali este aceea ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie diminuate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata