Volumul investiţiilor pe piaţa imobiliară, în prima jumătate a anului 2014, estimat la 432 milioane euro

Volumul investițiilor pe piața imobiliară, înregistrat în prima jumătate a anului 2014, este estimat la 432 milioane de euro, mai mare decât oricare dintre valorile anuale înregistrate din 2008 până în prezent, conform raportului realizat de Jones Lang LaSalle (JLL), aferent trimestrului al doilea al anului 2014, incluzând analiza spațiilor de birouri, industriale, de retail și hoteluri.

‘Ne așteptăm ca acest volum să crească semnificativ până la sfârșitul anului și să se apropie de nivelurile înregistrate înainte de criză, deoarece mai multe proiecte importante sunt în prezent în negocieri avansate. Dincolo de creșterea volumelor investite, tranzacțiile în desfășurare ne arată că numărul potențialilor cumpărători interesați de proprietăți prime în România este mai mare, ceea ce reflectă o creștere semnificativă a lichidității din piață’, apreciază Andrei Văcaru, head of Reseach & Consultancy la JLL.

Volumul tranzacțiilor imobiliare înregistrat în T2 2014 este estimat la 95 milioane euro, cu 53% mai mare decât în perioada similară din 2013. Cea mai mare tranzacție a fost achiziția Silver Mountain, un proiect mixt din Poiana Brașov ce include un hotel și o componentă rezidențială, de către BCR (membru al Erste Group) pentru aproximativ 50 de milioane de euro.

Deși activitatea tranzacțională din prima jumătate a anului 2014 s-a axat în principal pe segmentul de birouri, care a reprezentat mai mult de 62% total, retailul a început să atragă atenția investitorilor. În trimestrul al doilea, Auchan a achiziționat de la Rolast proiectul în care operează în prezent un hypermarket în Pitești pentru 19 milioane euro, iar Revetas Capital a cumpărat centrul comercial Vitantis de la Equest, pentru aproximativ 26 milioane euro.

Cererea din ce în ce mai mare a investitorilor este facilitată de creșterea disponibilității băncilor de a oferi finanțare. Deși condițiile oferite în România încă reflectă riscul de țară perceput (cu toate că recent nivelul CDS-urilor — instrumentele de tip credit default swap—pentru Romania a scăzut), simplul fapt că numărul băncilor ce oferă finanțări imobiliare a crescut reprezintă o importantă îmbunătățire ce se va reflecta în nivelul lichidității, se arată în raportul JLL. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata